reageer

[Den Haag] Burgemeester vaardigt gebiedsverbod uit voor anarchisten

rellen-hobbemapleinVandaag hebben enkele anarchisten in Den Haag, maar ook daarbuiten, bezoek gehad van de politie. Ze leverden een brief af met daarin het voornemen van burgemeester Jozias van Aartsen om desbetreffende anarchisten een gebiedsverbod op te leggen van twee maanden voor een deel van de Schilderswijk in Den Haag.

In de brief wordt gesteld dat de anarchisten voor ‘structurele overlast’ zorgen. De overlast zou bestaan uit o.a. het houden van niet aangemelde demonstraties, het verstoren van de openbare orde en het verstoren van demonstraties. In de brieven staan opsommingen van ‘feiten’ waar men mee in verband wordt gebracht of voor is aangehouden. Deze ‘feiten’ lopen per persoon uiteen van kraken, niet aangemelde demonstraties, het plakken van posters en het vernielen van gevangenishekken. Wat de anarchisten gemeen hebben is dat zij allen actief zijn in de strijd tegen institutioneel racisme, etnisch profileren, en de racistische Haagse politie in het bijzonder, en dat zij afgelopen 27 juni preventief gearresteerd werden in de Schilderswijk na afloop van een herdenkingsdemonstratie voor de door de politie vermoorde Mitch Henriquez.

In de brief wordt verder gesteld dat er gedurende de vierdaagse opstand in de Schilderswijk van afgelopen zomer na de politiemoord op Mitch Henriquez ‘diverse aan de Anti-Fascistische Actie (AFA) gelieerde mensen aanwezig waren’ en dat zij ‘een opruiende en een katalyserende rol hadden in de escalatie van de demonstratie naar de rellen’. Ook stelt men dat ‘de aan AFA gelieerde personen meerdere malen de openbare orde hebben verstoord in de Schilderswijk’.

Dat de inhoud van de brief vooral op aannames en vage beschuldiging is gebaseerd verbaast ons geenszins. Dat er allerlei zaken bij worden gehaald die door het Openbaar Ministerie zelf geseponeerd werden omdat zij simpelweg niet tot vervolging konden overgaan evenmin. Ook het bij elkaar rapen van losse gebeurtenissen, speculatie en het framen van anarchisten is niets nieuws. In internationale context zien wij dit ook terug in de processen tegen anarchisten in o.a. Brussel, Spanje en Italië, waar anarchisten door de staat worden beschuldigd van lidmaatschap van ‘subversieve’ of ‘terroristische’ organisaties.

Ook in Den Haag zijn we bekend met repressie. Buiten alle preventieve arrestaties, het volgen van anarchisten op straat en de pogingen tot het verkrijgen van informanten werd er dit jaar nog acht weken gevangenisstraf geëist tegen een kameraad op verdenking van aanplakken van een tekst in de vorm van de Anarchistische Muurkrant.

Hoeveel mensen er een gebiedsverbod boven het hoofd hangt is nog onduidelijk. Dit komt omdat de politie nog druk op zoek is naar mensen om de brief aan te overhandigen. De juridische grond waarop het gebiedsverbod zich baseert is de zogenoemde ‘Voetbalwet’ (art. 172a) die in 2010 van kracht werd, bedoeld om tijdens voetbalwedstrijden gebiedsverboden en een meldplicht op te leggen aan ‘hooligans’. Dit is de eerste keer dat deze wet wordt toegepast op anarchisten of politiek activisten.

Het Openbaar Ministerie heeft aangekondigd dat er voor het eind van de zomer een beslissing valt over de vervolging van de moordenaars van Mitch Henriquez. Dat het gebiedsverbod tot na de zomer loopt verbaast ons dan ook niet.

Wij zetten de strijd voor vrijheid en anarchie onverminderd voort. Geen gebiedsverbod, agent of achterbaks onderkruipsel als van Aartsen zal ons daar in tegen houden.

Leve de anarchie!

https://autonomendenhaag.wordpress.com/

, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *