Anarchistische Groep Nijmegen

Anarchistische Groep Nijmegen (AGN) is een groep mensen die samen zijn gekomen om de anarchistische/libertair-socialistische theorie te bestuderen en bediscussiëren. Dit om van die theorie te leren, gevoelens te kunnen plaatsen en om te kijken naar hoe deze theorie toegepast kan worden op de eigen manier van handelen. Dit met het oog op verbetering van de eigen organisatie structuren en de omgang met elkaar.

Anarchistische Groep Nijmegen

Velen van ons zijn in de tijd dat wij actief zijn binnen de linkse beweging, zowel in Nijmegen als daarbuiten, vragen tegen gekomen over wat nu het werkelijke doel is van acties, of men als beweging werkelijk een verschil kan maken of waar men eigenlijk überhaupt naar toe wil. Er was een drang meer te begrijpen en te doen met vage begrippen als anarchisme en de positie hiervan binnen ons (activistische) leven. Daarnaast zijn er in de linkse beweging de nodige problemen waar men tegenaan loopt en blijft lopen. Hoe kunnen we ons subculturele karakter overstijgen en meer verbreding opzoeken? En willen wij dit eigenlijk wel? Hoe zorg je ervoor dat niet iedereen na een paar jaar het wel weer gezien heeft in de beweging? En hoe kunnen we deze problemen in de toekomst voorkomen? Vragen die waarschijnlijk menig activist zich wel eens heeft gesteld. Hier willen wij graag proberen, als beweging die zelfbeschikking en eigenrichting hoog in het vaandel heeft, zelf ook daadwerkelijk meer eigenrichting aan te geven.

Daarnaast probeert AGN de anarchistische ideologie een betere plaats te geven in ons alledaagse handelen door het stimuleren van onderlinge solidariteit, broeder- en zusterschap en het streven naar een wereld zonder klassenverschillen en waar men zich op een non-hiërarchische manier kan organiseren.

AGN is niet zozeer een actiegroep, maar eerder een groep die een platform biedt dat ten doel heeft onze acties en de manier van werken te verbeteren. Naast theoretiseren wordt er door AGN in de toekomst ook het e.e.a. georganiseerd. Denk hierbij aan infoavonden, kookprojecten, benefieten, schrijfavonden etc. om deze anarchisme ook met de praktijk te verbinden.

Ook hebben we sinds kort een boeken-distro. Via deze boekenkraam proberen we goedkoop anarchistische literatuur beschikbaar te stellen. Zo hebben we een varia aan (anarchistische) boeken en pamfletten, waaronder ook onze eigen publicaties. We proberen met onze boekenkraam op onze eigen activiteiten aanwezig te zijn maar zijn ook geïnteresseerd in het ondersteunen van activiteiten als benefieten, festivalletjes en infoavonden. Mocht je geïnteresseerd zijn in onze boeken-distro voor een evenement dat je organiseert, dan kun je ons hierover mailen.

agn@riseup.net
www.anarchistischegroepnijmegen.nl