Flyer-actie Werkgroep Arbeid bij JUMBO distributiecentrum in Woerden.

reageer

Flyer-actie Werkgroep Arbeid bij JUMBO distributiecentrum in Woerden.

Een Poolse vrouw die in een distributiecentrum van Jumbo werkte, zegt dat het drugsgebruik daar op de werkvloer niet ontmoedigd wordt. “Dit was geen baan voor normale mensen maar werk voor robots en stofzuigers”, zegt de Poolse werkneemster via Facebookchat over haar werk in het distributiecentrum in Den Bosch. Citaat uit een artikel van Investico gepubliceerd in Trouw in februari 2021.

De Werkgroep Arbeid van de Vrije Bond organiseert vrijdag 30 april 2021 weer een flyer-actie bij een groot JUMBO distributie centrum in de Randstad. Deze flyer-actie is onderdeel van een langlopende campagne met als inzet het tegengaan van uitbuiting van migrantenarbeiders.

In Nederland werken zo’n 400.000 migrantenarbeiders via uitzendorganisaties. Ondanks een schokkend rapport van de commissie Roemer (uitgebracht najaar 2020) waarbij er gesproken wordt over tweederangsburgers, verandert er helemaal niets voor de migrantenarbeiders. Roemer heeft alweer een nieuwe klus aangepakt en de voorstellen voor verbetering worden misschien door de nieuwe regering bekeken. Ondertussen blijven de omstandigheden waarmee veel migrantenarbeiders te maken hebben onacceptabel en gebruiken onderzoekers, journalisten en vakbonden steeds vaker de term moderne slavernij.

De omstandigheden waarmee migrantenarbeiders moeten dealen is omvangrijk. De werkzaamheden en verblijfsmogelijkheden die worden gecontroleerd door uitzendorganisaties zijn volgens de wetgeving, maar
deugen niet. De migrantenarbeiders worden tijdens hun werkzaamheden onder grote druk gezet (d.m.v. targets), krijgen absolute minimumlonen, weten niet precies hoeveel uur zij waar kunnen werken en veranderen vaak van werkgever. De locaties waar de migrantenarbeiders door de uitzendorganisaties worden ondergebracht voldoen niet aan de vereiste m2 per persoon normering, het zijn vaak slecht onderhouden barakken, welke voor enorme kosten zorgen voor migrantenarbeiders en ook nog eens niet COVID-19 proof zijn.

Vanuit de overheid zouden er misschien vanwege het rapport van Roemer maatregelen kunnen komen om de uitzendbureau meer aan banden te leggen. Maar dat duurt te lang. De FNV heeft al eerder bij burgemeesters
verkondigd dat door de slechte behuizing van arbeidsmigranten de openbare orde in gevaar zou zijn gekomen. Hoe bijzonder deze actie ook is, het is verkeerd geadresseerd. De druk (om deze moderne slavernij uit te bannen) moet sneller opgevoerd worden! De bedrijven die gebruik maken van migrantenarbeiders moeten rechtstreeks aangesproken worden! De Werkgroep Arbeid is tevens van mening dat arbeidsmigranten veel beter
geïnformeerd moeten worden over hun rechten en dat bedrijven die misbruik maken van arbeidsmigranten ook nadrukkelijk aangesproken moeten worden. Zodat zij zelf op de werkvloer hun stem kunnen laten horen.

Vandaar de flyeractie bij het distributiecentrum van JUMBO in Woerden. Hier zullen we op COVID-19 veilige wijze flyers gaan uitdelen tijdens een dienst (shift) wissel. In verschillende talen gaan we met behulp van flyers de migrantenarbeiders informeren over hun rechten, zowel wat betreft de werkzaamheden, voor hun verblijfssituatie als over de COVID-19 omstandigheden.

Indien je meer wilt weten neem dan contact op met de Werkgroep Arbeid (vrijebond-arbeid[at]riseup.net). Wil je meehelpen bij het uitdelen van de flyers voor de poorten van JUMBO? Stuur dan een mail naar de werkgroep waarop je de verdere details ontvangt.

, , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *