reageer

Flyer-actie bij slachthuis Vion in Boxtel, door Sluit Vion! en de Werkgroep Arbeid

Op vrijdag 19 november hebben activisten van de actiegroep Sluit Vion! in samenwerking met de Werkgroep Arbeid van de Vrije Bond een flyer actie gehouden voor de poort van het grootste slachthuis in Nederland.

Boxtel_1

Er is heel veel mis met het Brabantse bedrijf Vion. Er is sprake van slechte behandeling van dieren, het slachten van dieren is klimatologisch een ramp en de arbeidsomstandigheden van arbeiders zijn erg discutabel. Het is dan ook niet toevallig dat er alleen bijna alleen maar arbeidsmigranten werken in deze slachterij. Om onze solidariteit met de arbeidsmigranten te tonen hebben we flyers uitgedeeld aan de werkers. De nieuwe zelf ontworpen flyers geeft, uiteraard in diverse talen, uitleg over de rechten wat betreft arbeidsomstandigheden (loon, werkuren, ziekteverlof) en inzicht in het minimale recht op woonruimte. Het is nog steeds de praktijk dat veel arbeidsmigranten niet een enkel contact hebben per deelgebied, maar dat er sprake is van 4 in 1 contract. Uitzendbureaus koppelen arbeidscontracten namelijk nog steeds aan huurcontracten. Dus als je je baan kwijt raakt (omdat je betere arbeidsomstandigheden eist) raak je direct ook je woonruimte kwijt!

Ondanks dat deze praktijken breed bekend zijn wordt er niets gedaan om de positie van arbeidsmigranten te verbeteren. Vandaar ons initiatief om, in ieder geval, de arbeidsmigranten te informeren zodat zij zich wellicht zelf kunnen organiseren. Want als bijvoorbeeld alle Roemeense arbeiders het werk zouden neerleggen, dan ligt het hele slachthuis Vion plat!

Indien je meer wilt weten over het vleesbedrijf of over de acties van de werkgroep Arbeid, check dan de website van Sluit Vion! of de Werkgroep Arbeid.

Boxtel_2

Boxtel_3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *