reageer

Flyer-actie bij Jumbo DC in Beilen

Ja hoor, daar zijn we weer!!

Afgelopen zaterdag 19 mei zijn we met een groepje Vrije Bond leden en andere enthousiastelingen wederom op weg gegaan naar het Jumbo distributie centrum (DC) in Beilen.

Daar aangekomen hebben we meteen onze spandoek uitgerold en tijdens een ploegwisseling, in een tijdsbestek van iets meer dan een uur, aan de poort van het Jumbo DC honderden arbeidsrecht-flyers in het Nederland, Engels en Pools uitgedeeld. Deze flyer kwam nu met een extra aanvulling over seksuele intimidatie. Hiervoor is gekozen omdat in een onderzoek uitgevoerd door Fairwork is gebleken dat Poolse werkers hier uitzonderlijk kwetsbaar voor blijken te zijn. De extra flyer geeft informatie over wat seksuele intimidatie is, wat het recht erover zegt en wat er gedaan kan worden in geval van ondergaande seksuele intimidatie. Velen werkers stopte om onze flyers aan te nemen. De meeste reageerde positief en namen de flyers graag aan, ook om deze aan hun (Poolse) collega’s te geven.

Na enige tijd verscheen er politie, duidelijk gebeld door Jumbo. Er kon door de aanwezige agenten, verder dan een enkele subtiele dreigement hier en daar, niets anders gezegd worden dan dat we niet op het terrein mochten komen. Dit omdat er natuurlijk niets illegaal gedaan werd. Dus gingen we gewoon door met flyeren aan de poort, wat voor ons geen enkel verschil maakte. Toen de ploegwisseling eenmaal voorbij was hebben we iedereen verzameld en zijn we weggetrokken. Iedereen was vol van energie, klaar voor een volgende actie.

 

Waarom deze actie?

Dit om informatie te verstrekken aan arbeidsmigranten die daar uitgebuit en slecht behandeld worden. Afgelopen jaar zijn er CAO onderhandelingen gaande geweest tussen FNV en Jumbo. Maar op het moment zijn deze onderhandelingen al enige tijd afgebroken. Jumbo heeft namelijk de vakbonden aan de kant gezet, en is bezig zelf afspraken te maken met hun personeel via zijn OR. Dit is natuurlijk een volkomen bizarre situatie. Dit omdat het personeel en het OR valt binnen de structuur van Jumbo. Waardoor de OR afhankelijker en wellicht loyaler aan Jumbo dan de onafhankelijke vakbondsonderhandelaars die tenslotte hun bereikte resultaat ook aan het personeel en dus de OR moet voorleggen. Tevens is een zeer belangrijk nadeel dat de OR geen enkel drukmiddel heeft en geen staking mag uitroepen. Dus kan de vraag gesteld worden of deze mensen binnen de OR wel afspraken kunnen maken waar Jumbo geen invloed op kan uitoefenen, en of deze afspraken wel representatief zijn voor alle werkers. Daarnaast zal het gaan om de bekende AVR afspraken, die veel minder uitgebreid zijn dat CAO afspraken. Waardoor er grote kans bestaat dat er meer uitbuiting plaats zal vinden wanneer deze afspraken i.p.v. CAO afspraken ingezet worden.

Over het algemeen worden bij dit alles werkzame arbeidsmigranten genegeerd, en tevens gebruikt als stakingsbrekers. Jumbo, maar ook de FNV, hebben geen oog voor deze arbeidsmigranten en ondersteund deze kwetsbare groep niet. De flyer-actie is bedoeld om arbeidsmigranten te wijzen op hun rechten, te waken niet gebruikt te worden tegen andere medewerkers en hen te wijzen op zelforganisatie. Dit werd gedaan door middel van het verspreiden van arbeidsrecht-flyers waarin de basis van arbeidsrecht voor flexwerkers kort en bondig in verschillende talen zoals Nederlands, Engels, Spaans en Pools is uitgelegd.

Werk je bij Jumbo en heb je ondersteuning nodig? Ken je mensen die werken bij Jumbo die ondersteuning nodig hebben? Of wil je gewoonweg meer informatie over deze acties? Neem dan contact op!

Schrijf je email naar: vrijebond-arbeid@riseup.net

 

Deze actie is het initiatief van de Vrije Bond, meer acties zullen volgen.

 

Zie hier, hier en hier voor eerdere acties hier. En zie hier voor een eerder artikel over de situatie bij de Jumbo DC’s.

, , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *