Flyer actie bij het grootste slachthuis van Nederland: VION in Boxtel

reageer

Flyer actie bij het grootste slachthuis van Nederland: VION in Boxtel

Op vrijdag 21 mei zal de werkgroep Arbeid van de Vrije Bond in samenwerking met de actie-groep SLUIT VION een flyer actie houden voor de poort van het grootste slachthuis in Nederland.

Deze flyer-actie is onderdeel van een langlopende campagne van de werkgroep Arbeid met als inzet het informeren van de migrantenarbeiders over hun rechtspositie en het tegengaan van uitbuiting van migrantenarbeiders. In Nederland werken zo’n 400.000 migrantenarbeiders via uitzendorganisaties en blijven de omstandigheden waarmee veel deze arbeiders te maken hebben onacceptabel en gebruiken onderzoekers, journalisten, activisten en vakbonden steeds vaker de term moderne slavernij.

Sluit VION! maakt zich zorgen over de behandeling van de arbeiders die bij Vion werken. Ook maken zij zich enorm veel zorgen over alle dieren die hier nodeloos worden geslacht. Over het welzijn en de gezondheid van
buurtbewoners. Het milieu – lokaal en elders – dat vervuild wordt. De campagne wil daar verandering in brengen: Sluit VION!

De belangrijkste argumenten, om voor de poort van het slachthuis flyers aan migrantenarbeiders uit te delen, zijn de huidige pandemie omstandigheden, uitbuitingsomstandigheden van arbeiders en afschaffing van de vleesindustrie.

COVID-19
Wereldwijd blijken slachthuizen brandhaarden te zijn. Het slachthuis in Boxtel heeft inmiddels zeker twee keer met uitbraken te maken gehad. Door allerlei onzinnige argumenten is het beeld gecreëerd dat migrantenarbeiders ‘onzichtbaar’ zouden zijn en daardoor is vaccinatie niet mogelijk. Vele tienduizenden arbeidsmigranten zijn, zogenaamd vanwege het ontbreken van adresgegevens, moeilijk te bereiken voor
vaccinatie, zeggen nota bene de verantwoordelijke uitzendorganisaties. Het probleem is echt niet dat arbeidsmigranten vaak lastig te bereiken zijn: ze staan om redenen niet altijd geregistreerd bij de gemeentes waar ze verblijven. Maar zijn wel degelijk geregistreerd bij de uitzendbureaus. Het COVID-19 gevaar voor arbeidsmigranten wordt aanzienlijk groter juist vanwege de aanhoudend slechte (veel te kleine) huisvesting van arbeidsmigranten.

Huisvesting
Het gebeurt nog veel te vaak dat vastgoedexploitanten (en werkgevers in nauw overleg met uitzendorganisaties) arbeidsmigranten onveilige en slechte huisvesting opdringen. Er is geen keuzemogelijkheid mede doordat arbeidsmigranten van uitzendorganisaties afhankelijk zijn. Het verplicht koppelen van werk en inkomen aan huisvesting zou men moderne slavernij kunnen noemen. Arbeidsmigranten uit onder andere Polen, Hongarije en Roemenië moeten een vermogen betalen voor een dak boven hun hoofd. Ze wonen hutjemutje in een verpauperd huis of gebouw. De woonlocaties zijn vaak in handen van de uitzendorganisatie waarvoor ze werken. Als de migranten klagen, raken ze hun werk én hun huis kwijt.

Werkomstandigheden en uitbetalingen
De migrantenarbeiders worden tijdens hun werkzaamheden onder grote druk gezet (d.m.v. targets), krijgen absolute minimumlonen, weten niet precies hoeveel uur zij waar kunnen werken en veranderen vaak van
werkgever. De locaties waar de migrantenarbeiders door de uitzendorganisaties worden ondergebracht voldoen niet aan de vereisten.

Vleesindustrie
Sluit VION is een initiatief dat niet alleen de sluiting van deze slachterij voor ogen heeft maar de afschaffing van de hele intensieve veehouderij. Het is inmiddels wel duidelijk dat iedereen in de wereld op de hoogte is van alle voordelen als de vleesindustrie wordt afgeschaft. Meer dan genoeg redenen om de migrantenarbeiders op de hoogte te brengen van hun rechten. De arbeiders hebben recht op een volwaardig inkomen, verblijf en gezondheidsomstandigheden gelijk alle andere mensen in deze samenleving. In de afgelopen jaren is gebleken dat werkgevers, de uitzendbranche en de overheid niet zullen zorgen voor gelijke
omstandigheden en zullen wij als het aan hen ligt altijd te maken hebben met tweederangsburgers. Dus SLUIT VION en zorg voor goede en gezonde banen voor alle migrantenarbeiders.

Wij accepteren geen tweederangsburgers en vernietiging van het milieu, vandaar deze flyeractie. Mocht je willen aansluiten bij deze actie in Boxtel. Stuur dan een mail aan de werkgroep Arbeid
(vrijebond-arbeid[at]riseup.net) of naar Sluit VION (SluitVion[at]protonmail.com). Voor meer informatie over de achtergronden zie ook hun websites.

Sluit VION & Werkgroep Arbeid

, , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *