Film en solidariteit: We strijden dus we zijn!

2

Film en solidariteit: We strijden dus we zijn!

Steun VIOME-Griekenland: De arbeiders van VIOME in Thessaloniki zijn opgestaan tegen werkloosheid en armoede. Ze hebben hun eigen fabriek bezet en bedrijven die nu in zelfbeheer. Koop hun producten – via ons -Aftrapfeest/film op 24 november, in Nautilus, Eef kamerbeekstraat 1006 Amsterdam (Zeeburgereiland) Vanaf 19:00

 

De strijd voor zelfbestuur van VioMe

In mei 2011, tijdens de Eurocrisis in Europa, die met name Griekenland hard trof en waar onze melkmuil Dijsselbloem een belangrijk aandeel in had, werden de arbeiders van bouwmaterialen fabriek VioMe in Thessaloniki ontslagen toen de fabriek failliet ging. De Grieken lieten het er natuurlijk niet bij zitten en vochten terug en ze bezetten hun fabriek. Sinds 2013 zijn ze daar een productie in zelfbeheer begonnen, van vooral zeepproducten. Die worden nu in Griekenland en daarbuiten verkocht. In verschillende landen verkopen solidariteitscomités de producten door.

Wij willen daar mee beginnen in Nederland. Wij willen regelmatig een grote bestelling over laten komen, op basis van deelbestellingen die u bij ons kunt doen. Het gaat om zowel handzeep (in tablet en vloeibare vorm) als afwasmiddel, allesreiniger en voor het wassen van kleren (vloeibaar en poeder). Het is allemaal van enorm goede kwaliteit, biologisch/veganistisch en betaalbaar. Op de aftrapavond kunt u deze producten bekijken, bevoelen en uitproberen en desgewenst alvast bestellen.

Waarom?

Wij zijn dit initiatief niet gestart om er aan te verdienen. Sterker nog: we verdienen er niets aan.

We doen het ook niet omdat we denken dat we met ‘anders consumeren’ het kapitalisme de doodsklap kunnen geven en alle problemen kunnen oplossen. In tegendeel, we weten dat er veel meer nodig is.

Maar we doen dit omdat we denken dat het juist het minste is dat we kunnen doen; de producten die we toch in het dagelijks leven gebruiken kopen van mensen die het zelf gemaakt hebben en daar van moeten leven, en niet bij de supermarkt. In ruil steunen de arbeiders van VIOME ook de sociale strijd van anderen. Kwestie van wederzijdse solidariteit.

Om dezelfde reden kunt u op de avond ook Zapatista-koffie kopen.

FILM Je Lutte Donc Je Suis (Ik Strijd, Dus ik Ben)

Op de aftrapavond wordt de documentaire vertoond: Je Lutte Donc Je Suis (Ik Strijd, Dus ik Ben)

De documentaire is een Frans-Griekse co-productie van 1 uur 45 min uit 2016 en laat zien hoe mensen in met name Spanje en Griekenland verzet leveren tegen crisis en bezuinigingen en het heft in eigen handen nemen. Het is een film met rellen en acties en demonstraties, maar ook vol leven, muziek, goed eten en mensen die uitgebreid vertellen waarom ze niet bij de pakken neerzitten.

(zie de internetversie van de film hier)

Vrijdag 24 november,

vanaf 19:00 (film begint om 20:00)

Nautilus Eef kamerbeekstraat 1006 Amsterdam (Zeeburgereiland)

Openbaar vervoer: tram 26 (Halte Bob Haarmslaan) tien min. vanaf CS

Of Bus 37 (halte Zuiderzeeweg)

contactemail: viomeproducts@riseup.net

Website van VIOME: http://www.viome.org/

Website van de Film: http://jeluttedoncjesuis.net/

Website van Nautilus: https://nautilus-amsterdam.nl/

, ,

2 reacties op “Film en solidariteit: We strijden dus we zijn!

  • Super initiatief!
    Graag snel meer informatie mbt producten, prijzen en wijze van bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *