reageer

FAU Berlijn, Vrije Bond, AGA, AGN en vele andere op PL2015

Beste mensen ,a.s. weekeinde is er de pinksterlanddagen en aangezien een groot deel van de lezingen en workshops word gedaan door groepen van de vrije bond en of individuele leden van de vrije bond zijn we verplicht om een aantal van deze aan te stippen en onder de aandacht te brengen voor andere vrije bond leden.

image_large

Ook zal er samen met de AGA een stand van de Vrije Bond gedraaid worden op de pinksterelanddagen, met o.a. enkele mensen van het secretariaat, wil je iets vragen of opmerkingen mbt zaken van de vrije bond, of gewoon kletsen, kom gerust langs! we nemen veel stickers, folders, brochures en buiten de ordes mee, die kan je dan meenemen en verspreiden in je woon of werk/studeer omgeving.

website van de pinksterlanddagen:  http://www.pinksterlanddagen.org
hier staat het programma in PDF:
http://www.pinksterlanddagen.org/wp-content/uploads/2015/05/programma-2015-4-zw1.pdf
Een flink deel (een tig tal ontbreken nog) van het program met omschrijving vind je hier: http://www.pinksterlanddagen.org/programma

hieronder een selectie van groepen en individuen van de vrije bond, waarschijnlijk missen we er sommige te noemen, alvast excuus daarvoor:
———————————————————————–
Fight your boss!
Presentatie van de campange  www.labourrights.vrijebond.org en bijbehorende pamflet
“labour rights in the Netherlands (for migrant workers)”

Mensen van de Anarchistische Groep Amsterdam en enkele Vrije Bond leden in Amsterdam zijn de afgelopen maanden druk geweest met het schrijven en vertalen en uitgeven van het pamflet ?labour rights in the Netherlands (for migrant workers)?. Deze tekst is nu in 6 talen als  gedrukt pamflet verschenen en op de bijbehorende website www.labourrights.vrijebond .org zijn nu nog 4 extra talen vertaald, maar in de toekomst meer.

Op deze presentatie gaan we kort vertellen over de geschiedenis die dit pamflet heeft, want de eerste verzies zijn al jaren gelden geschreven en gebruikt bij acties in ondermeer de horeca en bij Poolse uitzendkrachten die werden uitgebuit in Nederland. Ten tijde van deze acties zijn er lessen geleerd en hebben we nu veel meer contacten en bagage om op een grotere schaal bezig te gaan met arbeid, strijd, uitbuiting en terug vechten. De reden dat wij ons specifiek richten op ?migrant? arbeiders heeft te maken dat wij deels zelf werkende zijn, deels migrant zijn en in Amsterdam veel zaken tegen komen van directe uitbuiting van mensen die niet de Nederlandse taal kunnen lezen of spreken.  Daarom dit pamflet, wij willen mensen een handvat geven om terug te vechten, samen in solidariteit. De uitbuiting van de eene arbeidster heeft direct gevolg voor de andere arbeidster en alleen samen kunnen we ons verweren tegen de uitknijpende werking van het kapitalisme.

Vind jij ook dat de anarchistische beweging zich meer moet storten op het conflict van arbeid, kapitaal en de daarbij vanzelfsprekende uitbuiting?  Ook al jaren aan het werk voor een uitzend buro? Ben je ook al jaren een gedwongen ZZPer?  Wil jij weten hoe je de baas op de knieen kan krijgen?
Kom naar de presentatie!!!

Anarchistische Groep Amsterdam
www.agamsterdam.org

Vrije Bond
www.vrijebond.org

www.labourrights.vrijebond.org
—————————————————————————-
Op uitnodiging van de Vrije Bond is de FAU berlijn er ook!

The F.A.U, F.A.U Berlin and the foreigners section an informal talk.

The F.A.U (Die Freie Arbeiterinnen- und Arbeiter-Union) is an anarcho syndicalist union and it is the German section of the International Workers Association (IWA).
We will hold a talk focusing on the struggles we have been having in the last few years and put a special focus on how the foreigners section came together, the work we do and why we think it was needed to have a section specifically dealing with foreign workers and the issues they face day to day.
The talk will be held in English and made my members of the F.A.U Berlin foreigners section.
—————————————————————————–

Introductie op Anarchisme.
Anarchistische Groep Nijmegen

Misschien ben je nieuw binnen de anarchistische beweging. Misschien ben je meegekomen met een vriendin of vriend. Misschien heb je eigenlijk al langer vragen over anarchisme en nou eigenlijk precies is; kortom, eigenlijk heb je voordat alle diepgaandere workshops beginnen behoefte aan een korte introductie over anarchisme? Dan moet je bij deze workshop zijn. Wij geven je een korte inleiding op het anarchisme zodat je hopelijk de rest van de Pinksterlanddagen, en daarna, op weg kunt.

We zullen in deze workshop stilstaan bij de basis-beginselen van het anarchisme. We behandelen de mythes van het kapitalisme, geven constructieve antwoorden voor een andere economie, behandelen emancipatie en gaan in op de offensieve kant, die van de revolutionaire strijd. De presentatie zal worden ondersteund met beeldmateriaal en er zal na der hand ruim aandacht zijn voor vragen.
————————————————————————–
Over een filosofisch begrip dat tot verwarring leidt.

Jan Bervoets

Vorig jaar riep de PL-commissie ons op om met workshops voor de toenmalige Pinksterlanddag de anarchistische ideologie te bevorderen. Ik heb daar in een mailtje op gereageerd met een antwoord als: ?Er bestaat geen anarchistische ideologie, want anarchisten zijn geen ideologen, Ideologen kunnen alleen maar autoritair zijn.?

Ik kreeg als antwoord van de commissie: ?Dat lijkt me iets voor een workshop op de PL?. En na enig nadenken dacht ik: ?Ze hebben gelijk. maar in 2014 zal ik dat niet trekken, daar moet ik een jaartje over nadenken.? Het betekent namelijk een discussie over de filosofische grondslagen van het socialisme, waarbij Marx en Bakoenin weer boven tafel komen, en misschien ook Stirner, en dat in een context waarbij we het toch leuk moeten houden. Dus wel iets over historisch materialisme, maar niet om pedant te worden. Want het is al zo moeilijk om zonder ideologieën en met alleen maar waarheden als koeien tot eenheid van mening te komen ? al komt er een einde aan de kuddegeest die vaak met ideologisch denken samengaat.

Zelf put ik mijn wijsheid voorlopig uit: Karl Marx, De Duitse Ideologie, Deel 1: Feuerbach. vert. Hugues C, Boekraad en Henk Hoeks, Sunschrift 42, SUN 1974, tegenwoordig volledig on line. Ger Harmsen, Marx contra de Marxistische ideologen, Kruseman Den Haag 1968. Herbert Marcuse, Sovjet marxism, a critical analysis, Columbia University, New York 1958

Nu is het zaak om daaruit een verhaal te halen dat in een halfuur kan worden samengevat en waarna dan vragen kunnen worden gesteld. En daarna komt het erop aan de wereld te veranderen.
—————————————————————————–
How Can We Keep From Singing? Zang en strijd in de jaren zestig.

Peter Storm

Als er geen dansen aan te pas komt, dan is het mijn revolutie niet. Zoiets zou Emma Goldman eens hebben gezegd, en ze had gelijk. Hetzelfde geldt voor muziek: een beweging die niet zingt is een beweging die sowieso niet wint. En een strijd waar niet over wordt gezongen, geeft haar ervaringen minder effectief door. Een beweging zonder zang is een armoedige, schrale beweging. It?s just not enough fun, en zonder fun is geen strijd uiteindelijk vol te houden.

De wisselwerking tussen zang en strijd, tussen muziek en beweging, is goed hoorbaar te maken aan de hand van de jaren zestig in de Verenigde Staten, Burgerrechtenbeweging, strijd tegen de Vietnamoorlog, milieustrijd ? dat alles en meer werd bezongen door tallozen, en vooral: actievoerders zelf zongen ook ? tijdens de optochten, tijdens de arrestaties, tot in de cellen toe. Peter Storm vertelt verhalen uit die jaren zestig, over de bewegingen van destijds, e hoe ze vochten, hoe ze zongen en hoe ze werden bezongen. Hij illustreert de zaak aan de hand van een flink aantal liedjes die hij met gitaar en stemt ten gehore brengt. Om van te leren, zowel politiek als muzikaal. Meezingen is nog verboden, noch verplicht.

, , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *