reageer

Docu:The Chicago Conspiracy@Bollox-Amsterdam

De dagen worden weer donkerder! daarom weer film in de Bollox-Anarchistische Bibliotheek.
Vrijdag 25 november # Eerste Schinkelstraat 14-16 Amsterdam# Begint om 20:00 # Gratis!

Docu: The Chicago Conspiracy
2010 # 94 minuten # Spaanse gesproken met engelse ondertiteling

Deze documentaire is gemaakt door een aantal Amerikanen die de afgelopen jaren in Chili verbleven. De film begint met de vreugde van de dood van dictator Pinochet in 2006, wat tot een groots volksfeest leidt in de straten van de hoofdstad Santiago. De film gaat enigszins van de hak op de tak en springt heen en weer tussen 3 verhalenlijnen, namelijk zoals de titel al zegt over de Chicago Boys, een groep Chileense economen die geïnspireerd door Milton Friedman een keihard vrije markt kapitalisme invoeren en echt ieder onderdeel van het leven privatiseren. Dit alles onder de dekking van het getrokken pistool van de fascistisch / militaire  coup van Pinochet op 11 september 1973.Deze dictatuur werd bijna door alle westerse mogendheden ondersteund zoals de CIA en Margret Thatcher. Zo werd Chili de bizarre speeltuin voor neo liberaal beleid en vrije mark kapitalisme en konden multinationals vrij experimenteren, om zo lessen te leren voor het privatiseren en uitbuiten van de rest van de “vrije”en minder vrije wereld.

De documentaire staat ook uitgebreid stil bij de moord op de twee broers Eduardo en Rafael Vergara in 1985. Zij woonden en waren actief in de autonome en militante buurt Villa Francia. Ter nagedachtenis aan hen en andere die stierven tijdens en na de dictatuur is er ieder jaar “Dag van de Jonge Strijders” die op 29 Maart plaats vind. Deze herdenking gaat dan ook altijd gepaard met grote demonstraties en massale confrontaties met de oproer politie.

Ook de strijd van de Mapuche indianen in het zuiden van Chili word belicht in de documentaire, een van de grootste originele bevolkings groep in Chili die door grote bedrijven steeds verder van hun land wordt verdreven, deze mensen zijn dan ook al jaren in openlijk conflict met de regering en de vrije markt, tijdens de dictatuur al, maar de afgelopen jaren  worden zij meer bedreigt dan ooit te voren.

Als laatste word er ook verteld over de scholieren en studenten strijd die in Chili afgelopen zomer een zeker hoogtepunt kende. De eis is simpel, het terug draaien van de privatisering van het onderwijs dat ten tijde van de dictatuur is gebeurd.

De film geeft een redelijk introductie over de sociale strijd die heden ten dagen afspeelt in Chili, deze sociale strijd is in de afgelopen 2 jaar explosief (letterlijk) toegenomen, met bom aanslagen, algemene stakingen, maandelijkse demonstraties en bezettingen van studenten, scholieren, werklozen en arbeiders die uitmonden in dagen lange rellen. Een levendige kraakbeweging die word geconfronteerd met keiharde repressie, scholieren die worden doodgeschoten door de oproep politie. En de enorme media hetze van de zogenaamde “Casos Bombas” om iedere vorm van verzet de mond te snoeren.

Voor de film zal er een korte introductie worden gegeven over de situatie in Chili, deze introductie zal zeer beperkt wezen want de grote afstand en een onbekende taal leiden er toe dat men voornamelijk nieuws tot zich genomen heeft via Engelstalige websites.

Als er op de avond  mensen zich geroepen voelen om dieper op de situatie in Chili in te gaan omdat ze er meer van weten of initiatief willen ontwikkelen tot meer dan moet men dat moment zeker nemen.

Hier is de website van de mensen die de docu gemaakt hebben, voor de mensen die niet naar de vertoning kunnen komen dan kan je de docu op deze website zien.
http://www.subversiveactionfilms.org/the-chicago-conspiracy

Een website met veel Engelstalig nieuws over Chili is:

http://en.contrainfo.espiv.net/tag/chile/

Documentary:  The Chicago Conspiracy
2010 # 94 Minutes
# Spanish spoken-ingles subtitles

This documentary addresses the legacy of the military dictatorship in Chile by sharing the story of [… more] combatant youth who were killed by the Pinochet regime as a backdrop to the history of the military dictatorship and current social conflict in the area. The larger story is wrapped around three shorter pieces, which explore the student movement, the history of neighborhoods that became centers of armed resistance against the dictatorship, and the indigenous Mapuche conflict.

, , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *