[Den Haag] Presentatie “Over de opkomst van rechtspopulisme”

OpstandBeatrijsstraat 13
Den Haag
reageer

[Den Haag] Presentatie “Over de opkomst van rechtspopulisme”

Haagse Mug presentatie “Over de opkomst van rechtspopulisme in Nederland en wat daar tegen te doen”. Boekenwinkel Opstand, Den Haag.

[Den Haag] Presentatie "Over de opkomst van rechtspopulisme"

Als eerste bespreekt Rob Mug het boek ´Verloren Land – De zeven stappen van democratie naar dictatuur´ van Ece Temelkuran dat gaat over de opmars van Erdogan in Turkije. Die 7 stappen zijn: het opzetten van een beweging; verstoring van de rede en het ondermijnen van de taal; immoraliteit wordt ´hot´; ontmanteling van juridische en politieke meachanismen; ontwerpen van de ´nieuwe´ burger; (onmachtig) gelach om de verschrikkingen; de opbouw van een nieuw land. Temelkuran haalt in haar boek ook soortgelijke fenomenen aan in onder meer de VS, UK, Duitsland en Hongarije. Ze waarschuwing ons: neem (rechts)populistische leiders serieus…

Daarna vertelt Alex de Jong (co-directeur van het International
Institute for Research and Education in Amsterdam) over de denkbeelden en inspiratiebronnen van Baudet (Forum voor Democratie). Volgens hem heeft Baudet een beweging opgezet als onderdeel van een langetermijnstrategie op weg naar een autoritaire, nationalistische transformatie van de Nederlandse samenleving. Hij gaat in op de vraag of Baudet´s aanpak te vergelijken met die van Erdogan. En hoe we de opmars van het FvD kunnen stoppen.

Tijd 19:30u (inloop 19u)

, , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *