reageer

[Den Haag] Picket bij OTTO Workforce tijdens No Border Camp

Ja hoor, daar zijn we alweer een keer!!

Op vrijdag 2 augustus, heeft de Vrije Bond – Werkgroep Arbeid tijdens het No Border Camp een picket bij een van de kantoren van OTTO Workforce georganiseerd. Dit om op deze manier aandacht te vragen voor de precaire situatie waarin arbeidsmigranten verkeren en uitgebuit worden.

Otto Workforce No Border

Met z’n allen op de fiets vanuit het No Border Camp in Wassenaar naar de binnenstad van Den Haag, waar het kantoor van OTTO Workforce zich bevindt. Daar aangekomen hebben we meteen de banner uitgerold en de flyers in de hand genomen. Al dat het kantoor gesloten bleek te zijn (waarom?) hebben we in een tijdsbestek van een uur aan voorbijgangers zo’n honderd flyers uitgedeeld en uitgelegd wat OTTO Workforce daadwerkelijk uitvreet. Wat we regelmatig terug hoorden van mensen was dat ze niet wisten wat dit uitzendbureau daadwerkelijk doet en geschokt te zijn over de situatie waarin arbeidsmigranten verkeren.

Toen we onze boel gepakt hadden en op het punt stonden te vertrekken kwamen er opeens twee politieagenten aanlopen. Zij vroegen om identificatie en gaven aan dat we aan het demonstreren waren, en we hier eigenlijk 4 dagen van tevoren toestemming voor hadden moeten aanvragen. Na wat heen en weer gepraat, en ons eronderuit gepraat te hebben, zijn we op weg gegaan terug naar het No Border Camp. Actie geslaagd!

Otto Workforce No Border

Waarom deze actie?

De, voornamelijk Poolse, arbeidsmigranten die via o.a. OTTO Workforce wonen en werken bevinden zich in erbarmelijke omstandigheden en worden massaal uitgebuit. Inmiddels is hier al meer aandacht voor in de media, maar de uitzendbureaus blijven achter in het aanpakken en bestrijden van deze uitbuitende omstandigheden.

De mensen arbeidsmigranten die in dienst zijn van het uitzendbureau OTTO Workforce zitten in een precaire situatie waarin zij uitgebuit worden. Dit door aan veel te hoge normen te moeten voldoen, bij klachten op de wachtlijst te worden gezet en hierdoor geen werk krijgen maar wel moeten betalen voor onkosten, zijn geheel afhankelijk door aangeboden huisvesting die overigens in dubieuze staat is en grof voor betaald moet worden. Ook is eerder gebleken dat arbeidsmigranten, uitgezonden door OTTO Workforce, bij een Jumbo Distributiecentrum zijn ingezet als stakingsbrekers, wat natuurlijk volkomen illegaal is! Arbeidsmigranten weten vaak niet wat hun rechten zijn, waardoor zij kwetsbaar zijn voor dergelijke soorten van uitbuiting en tevens als handelswaar verhandeld worden. Deze pickets zijn van belang om aandacht aan deze precaire vormen van uitbuiting te geven.

Otto Workforce No Border

Meer acties!

Deze actie is het initiatief van de Vrije Bond en meer acties zullen volgen, zoals een flyer-actie bij Jumbo DC in Beilen op vrijdag 23 augustus, tijdens het Vrije Bond Congres.

Natuurlijk ben je uitgenodigd deel te nemen aan deze, of aankomende, actie(s). Latere specifieke aankondiging volgt.

Contact

Wil je in contact komen? Wil je betrokken raken of gewoonweg meer informatie over deze acties? Neem dan contact op!

Schrijf je email naar: vrijebond-arbeid [a] riseup [dot] net of check de website van de Vrije Bond.

, , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *