[Den Haag] De Stille Storm: Vertoning Trouble episode 19 & discussie over technologie en sociale controle.

OpstandBeatrijsstraat 13
Den Haag
reageer

[Den Haag] Maandagenda Opstand april 2019

Vrijdag 12 April

Het NETWERK: Filmvertoning en infoavond

In de aanloop naar de presidentiële verkiezingen en de FIFA Wereldkampioenschappen begon een golf van repressie tegen anarchisten en antifascisten in Rusland. In de herfst van 2017 werden 6 mensen opgepakt in Penza; bij sommigen van hen werden wapens en explosieven geplaatst om ze te framen. FSB agenten martelden de arrestanten in de gevangenis: ze gaven ze stroomschokken, sloegen ze in elkaar en lieten ze onderste boven hangen. Tijdens de martelingen praatte de FSB op hun in met het verhaal waar ze aan moesten bekennen: ze zouden leden en oprichters zijn van een terroristische organisatie, genaamd “Het Netwerk”. In januari 2018 werden nog 3 antifascisten gearresteerd in Sint Petersburg. Ook zij werden gemarteld en onder druk gezet om toe te geven dat ze leden zijn van “Het Netwerk”.

Op vrijdag 12 april komen anarchisten uit Rusland een documentaire vertonen en een infopraatje geven over de repressie van de FSB en de “Netwerk zaak”. We zullen ook brieven schrijven naar de gevangen kameraden!

Tijd: 19.00

Vrijdag 19 April

Vergeten we iets niet ? – Een pleidooi voor de inclusie van dierengelijkheid in onze antiautoritaire praktijken.

Deze avond is een open discussie avond over hoe menselijke wezens andere diersoorten behandelen. Ze zal geopend worden met een korte introductie en een paar vragen waarmee we het onderwerp verder kunnen onderzoeken en bediscussiëren. Het plan is om een interactieve ruimte te creëren waarin mensen kunnen discussiëren over hoe ze zich voelen over het onderwerp.

Het praatje zal in het Engels zijn.

Tijd: 19.00

Donderdag 29 April

De Stille Storm: Vertoning Trouble episode 19 & discussie over technologie en sociale controle.

Sommigen noemen het de Vierde Industriële Revolutie, in de laatste twee decennia zijn de vooruitgangen in technologie – vooral consumenten technologie – enorm geweest. Van bankkaarten tot smartphones en sociale media; technologie heeft onze manier van leven veranderd.

Technologie wordt vooral met de komst van sociale media geprezen als een spreekbuis voor de onderdrukten, als een middel om opstanden en dissidentie te organiseren, van Occupy tot de Arabische Lente. Maar in een wereld verdeeld tussen arm en rijk, overheersers en overheersten, moeten we de technologische vooruitgangen van de afgelopen decennia plaatsen in haar autoritaire, en vaak totalitaire, oorsprong.

Technologie speelt een cruciale rol in gentrificatie, loonarbeid en de handhaving van de wet. Nooit tevoren heeft de heersende klasse – door middel van de staat – zoveel controle gehad over diegene die ze domineert, en nooit tevoren hebben wij onze onderdrukking zo omarmd en bevordert als vandaag de dag.

Na de vertoning van de 19e episode van Trouble zullen we de rol van technologie in haar relatie tot sociale controle, staat en kapitaal bediscussiëren. En natuurlijk wat ons te doen staat, en hoe.

Voor een verdere verdieping in het onderwerp verwijzen we ook naar deze twee teksten:

Als betonnen woestijnen intelligent worden. Slimme controle en de technologisering van de stad.

At the beginning of the river. The struggle against the Google Campus in Berlin. P.10 (Engels)

Tijd: 19.00

Locatie: Anarchistische Boekenwinkel Opstand, Beatrijsstraat 12, Den Haag

Ook iets organiseren in Opstand? Stuur dan een email naar boekenwinkelopstand(at)riseup.net

, , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *