reageer

[Den Haag] Fascistische provocatie in Moerwijk

Vandaag hebben haagse antifascisten honderden flyers uitgedeeld in Moerwijk om contact te leggen met buurtbewoners en hun te informeren over de fascistische grafitti die onlangs is gespoten op sociaal centrum de Samenscholing.

In de avond van 16 januari 2019 heeft er een fascistische provocatie plaatsgevonden in het Haagse Moerwijk. Op het sociaal centrum De Samenscholing aan de Beatrijsstraat 12 zijn meerdere extreemrechtse symbolen en leuzen gespoten.

Donderdag avond, 17 januari, heeft er een informatieavond plaatsgevonden over extreemrechts in Nederland. De presentatie was specifiek gefocust op de Nederlandse tak van de uit Amerika overgewaaide Alt-right beweging. Tijdens de informatieavond werden het gedachtegoed en de activiteiten van de beweging belicht die nu ook in Nederland de kop op steekt. De Alt-right houdt vast aan de klassieke strenge racistische, antisemietische, seksistische en islamofobe ideeën van extreemrechts, maar probeert zich professioneel en ‘netjes’ te profileren om daarmee diverse instituties te infiltreren en zo de maatschappij te beïnvloeden.

De dag voor de infoavond werd de locatie van het evenement met talloze ‘white power’ symbolen (een aangepaste versie van het Keltisch kruis) beklad. Ook werd er een anti-linkse leus gespoten en stickers geplakt met boodschappen tegen de islam.

Ondanks de bekladding is de informatieavond gewoon doorgegaan. Het fascisme wint macht door terreur en angst te zaaien, zwichten voor fascistische agressies zou een eerste stap richting het fascisme zelf zijn. We vinden het van belang om informatie te verspreiden over nieuwe extreemrechtse tendensen om zo een effectieve antifascistische strijd op te bouwen. Het is ook van even groot belang om als het ware gezicht van het fascisme voor onze deuren opduikt geen stap terug te zetten, maar om het juist te confronteren.

Nooit meer fascisme!
Voor een solidaire samenleving!

Overgenomen van AFA Den Haag

, , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *