[Den Haag] Antifa Café: Erkenbrand, alt-right in Nederland

OpstandBeatrijsstraat 13
Den Haag
reageer

[Den Haag] Antifa Café: Erkenbrand, alt-right in Nederland

Op 17 januari 2019 organiseert AFA Den Haag wederom een Antifa Café met dit keer een infoavond over Erkenbrand, alt-right in Nederland. Een onderzoeker van de antifascistische onderzoeksgroep Kafka zal uitleg geven over de groep, hoe zij georganiseerd zijn en waar zij voor staan.

Met de opleving van het extreem-rechtse Alt-right in de Verenigde Staten bleef ook Nederland niet achter. In het voorjaar van 2016 richten enkele jongemannen een extreemrechts studiegenootschap op. Ze dopen het Erkenbrand. Na bijna twee jaar van groei en ontwikkeling, heeft de organisatie flink aan betekenis gewonnen. Er is sprake van een behoorlijk grote en brede aanhang en er lopen diverse lijntjes naar het Forum voor Democratie. En dat is opvallend, gezien het zeer extreme gedachtegoed van het studiegenootschap. Ook op internationaal vlak heeft Erkenbrand veel contacten.

Leden van Erkenbrand zien er dan misschien niet uit als de neo-nazi skinheads maar hun gedachtegoed is er niet minder radicaal om. Colin Robertson een populaire alt-right-vlogger uit Schotland blikt terug op de eerste Erkenbrand-conferentie met de volgende woorden: “It was a hardcore fascist, racist bunch of people”. Tijdens de conferentie spoorde hij als spreker de ruim honderd bezoekers aan om “te vechten om ons blanke ras te beschermen”.

De ideeën van Erkenbrand staan bol van racisme, antisemitisme en seksisme. En in tegenstelling to andere buitenparlementaire extreem-rechtse groepen weet Erkenbrand vele malen meer mensen te bereiken. Er ligt dan ook een taak voor antifascisten om zich te informeren over deze groep om zo actie te kunnen ondernemen.

Datum: 17 januari 2019
Tijd: 19:00
Locatie: Boekenwinkel Opstand, Beatrijsstraat 12, Den Haag

AFA Den Haag

, , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *