Solidariteit tegen repressie in Wit-Rusland

reageer

Solidariteit tegen repressie in Wit-Rusland

Op zaterdag 22 september zal er vanaf 14.00 een picketline worden gehouden voor de Wit-Russische ambassade in  Den Haag.

Solidariteit met Wit-Russische gevangenen

Hiermee protesteren wij tegen de gevangenhouding van vijf anarchisten,  Ihar Alinevitch, Mikalai Djiadok, Artsiom Prakapenka, Pavel Syramotalau, Aliaksandr Frantskievitch en Jauhen Vas’kovitch.

Zij zijn de overgeblevenen van een arrestatiegolf van anarchisten, die onder grote publiciteit vlak voor de presidentsverkiezingen van Lukasjenko in 2011 zijn opgepakt onder zware beschuldigingen. Aanleiding was het bericht dat door gemaskerde mannen een molotovcocktail zou zijn geworpen in de omheining van de Russische ambassade waarbij een zwarte wagen zou zijn verbrand. Bewijsmateriaal werd hiervoor niet geleverd, maar er werden tientallen anarchisten gearresteerd. Nadat alle aanklachten onbewezen bleken te zijn werden er nieuwe verzonnen, en vonden er ook na de verkiezingen arrestaties plaats. Uiteindelijk werden zij in een schijnproces veroordeeld tot straffen van acht tot negen jaar op nauwelijks nader toegelichte aanklachten (zoals ‘gewelddadige samenzweringen tegen de staat en de openbare orde’).

De procedure is door Amnesty International aan de kaak gesteld en zelfs dreigt de EU met sancties. Dit leidde ertoe dat aan tal van arrestanten “gratie” werden verleend.

Aan de veroordeelden wordt nu ook gratie beloofd als zij een stuk ondertekenen, waarin zij bekentenis afleggen en persoonlijk vergiffenis vragen aan de barmhartige leider Lukasjenko. Dit hebben zij tot nu toe geweigerd op één na, die onder druk van het gevangenisregime heeft getekend, maar nog steeds niet is vrijgelaten. Nog zestien andere kameraden, die geprotesteerd hebben tegen deze gang van zaken, zitten zonder proces vast. De afgedwongen verklaringen moeten overigens dienen als “bewijs” dat de acties van de EU voor de vrijlating van de arrestanten onrechtmatig waren. Lukasjenko houdt dus zijn gevangen gegijzeld om sancties te voorkomen en het is de vraag of hij zijn beloften überhaupt zal nakomen.

De anarchistenjacht van verleden jaar in Wit-Rusland staat niet op zichzelf. Bij de komende verkiezingen kunnen het daar etnische minderheden worden (Aziaten, joden, moslims, zigeuners), bepaalde categorieën van de beroepsbevolking of andere stromingen waartegen de grote leider zijn volk beweert te willen beschermen. Het is een karikaturale vorm van ordehandhaving waardoor hij zijn openbaar gezag probeert te rechtvaardigen. Dat hij daarmee niet alleen staat bewijzen de volgende willekeurige feiten elders in Europa:

  • De veroordeling van de feministische happeners Pussy Riot in Moskou tot twee jaar werkkamp in Rusland;
  • De veroordeling van burgers die tijdens de rellen in Tottenham een ijsje of een paar sokken stalen dan wel willekeurig door de politie zijn opgepakt tot gevangenisstraffen van 2 tot 4 jaar onvoorwaardelijk in Engeland.

Daarom sluiten wij aan bij de acties die op diverse plaatsen worden gevoerd in Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Slovenië, Spanje en wellicht tal van andere landen om te betogen tegen de willekeurige arrestatie en veroordeling van burgers ter versterking van het staatsgezag.

ALLE ANARCHISTISCHE ARRESTANTEN MOETEN VRIJ!

De Anna Paulownastraat 34 is bereikbaar vanuit Den Haag HS via tramlijn 1, richting Scheveningen, halte Vredespaleis.
Vanuit Den Haag CS met bus 24 richting Kijkduin, eveneens halte Vredespaleis.  met bus 22, richting Scheveningen halte Javastraat.

, , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *