Demonstratie tegen racisme – Amsterdam

reageer

Demonstratie tegen racisme – Amsterdam

Op zaterdag 22 maart is er een demonstratie tegen racisme.
Locatie: Museumplein, Amsterdam • Aanvang: 13.00 uur.
Verzamelen voor Vrije Bond leden, anarchisten en sympathisanten op het ezelsoor (schuine stukje boven de AH)’van het Museumplein. En neem je zwart/rode vlag mee!!!

A protester holds a banner during a demonstration against racism in Geneva

 

 

 

 

 

 

 

 

De demonstratie is een initiatief van het Comité 21 maart.
Hieronder de tekst van het comité.

,,Nederland heeft een racismeprobleem. Dat zegt de Zwarte Piet Niet beweging. Dat zegt de nationale ombudsman. En dat zegt Amnesty International over de politie. Racisme is geïnstititutionaliseerd en voor veel Nederlanders een dagelijkse ervaring. Het aantal racistische incidenten is het afgelopen jaar gestegen.

De ontkenning van het bestaan van racisme is de nieuwe vorm van racisme. Om de aandacht af te leiden van echte problemen gebruiken media en politici moslims, vluchtelingen en Polen als zondebok. De regering lapt hierbij alle internationale afspraken aan haar laars. Deze trend beperkt zich niet tot Nederland. Door heel Europa zijn deze ideeën in opkomst. Wilders bundelt op Europees niveau zijn krachten met andere extreemrechtse en zelfs fascistische partijen.

Solidariteit tussen verschillende bevolkingsgroepen is nodig om deze gevaarlijke tendens te keren.

Wij hebben daarom vijf eisen:
1. Er moet een actiecampagne komen die discriminatie in het onderwijs en op de arbeidsmarkt tegengaat. Bedrijven die discrimineren moeten worden beboet.
2. Alle discriminatiegronden moeten even serieus worden genomen. Naast homofobie, racisme en antisemitisme moet ook de islamofobie in Nederland in kaart worden gebracht en actief bestreden worden.
3. Er moet een onafhankelijk vervolgonderzoek komen op het rapport van Amnesty International over de politie. Etnisch profileren moet stoppen.
4. Dit kabinet moet de uitspraak van de Europese rechter dat vluchtelingen recht hebben op voedsel, kleding en onderdak opvolgen. Ongedocumenteerden en vluchtelingen zijn geen criminelen.
5. De Sinterklaasoptocht moet dit jaar Zwarte Piet vrij worden. In het onderwijs moet er meer aandacht komen voor het Nederlandse slavernij- en koloniale verleden.

21 maart is de door de Verenigde Naties uitgeroepen als dag tegen racisme. Op deze dag ontstonden er in Zuid-Afrika demonstraties tegen de zogenaamde pasjeswetten, die identiteitskaarten verplicht stelden voor zwarte mensen. Deze demonstraties hadden tientallen doden tot gevolg. Sindsdien wordt er op deze dag wereld- wijd stilgestaan bij het belang van de strijd tegen racisme en elke vorm van discriminatie.´´

, , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *