De abonnees ontvingen hem een paar weken geleden al thuis, maar de nieuwe Buiten de Orde is vanaf deze week ook te koop bij de betere linkse boekhandel. Dit anarchistische kwartaalblad is een uitgave van de Vrije Bond en is gevuld met actieverslagen uit binnen- en buitenland, columns, strips, interviews, boekverslagen, praktische en theoretische stukken over een verscheidenheid aan onderwerpen: anarchisme, zelfbeheer, arbeidersstrijd, mensenrechten, antifascisme, antimilitarisme, milieuacties, verzet en onafhankelijke cultuur, etc.
Het thema van dit nummer is controle, repressie en privacy. In dat licht zijn er artikelen over de steeds uitgebreidere bevoegdheden van politie, veiligheidsdiensten en justitie en de belangen en veiligheidsmoraal daarachter. Ook is er een artikel over een specifiek uitgewerkt voorbeeld van controle in het onderwijs via een computerprogramma, een recensie van een Franse bundel over de greep die nieuwe technologie op onze levens krijgt, en een stuk van ervaringsdeskundige Joke Kaviaar over hoe repressie one levens als activist tekent en hoe we ons daartegen kunnen wapenen. Een ABC van George Orwells 1984 rondt het themadossier af.
Daarnaast zijn er een tweetal stukken over het gebruik van robots, hoe dat menselijke arbeid kan vervangen, hoe mensen in robots veranderd worden, en wat dat kan betekenen. Een stuk over bedrijfsspionage laat zien dat dit zich niet alleen binnen bedrijven voordoet, maar ook binnen non-profit-organisaties. Het viel net buiten het thema, maar komt toch aardig in de buurt.
BdO besteedt standaard aandacht aan een aantal onderwerpen aandacht die vaste lezers bekend zullen voorkomen. Er is de inmiddels gebruikelijke kroniek migratiestrijd, een overzichtsstuk internationaal oproer en verzet, en een periodiek terugkerende beschouwing over economische ontwikkelingen. Een ander artikel bespreekt de opvattingen van Brian Martin over sociale verdediging, geweldloze weerbaarheid en de samenhang met radicale sociale verandering in anarchistische zin. Hoe beginnetjes van een vrije maatschappij er uit zou kunnen zien, valt te lezen in een stuk over het netwerk van coöperatieve gemeenschappen, Longo Maï.
Dan zijn er, naast enkele aankondigingen en de vaste column, nog een In Memoriam voor de onlangs overleden AS-redacteur Wim de Lobel, een interview met de drummer van Het Brandt en een theoretisch stuk over federalisme, dat aloude anarchistisch organisatieprincipe, plus de boekenrubriek verzorgd door het Fort van Sjakoo. Lezen dus, en op naar het volgende nummer.
Buiten de Orde wordt gemaakt door leden van de Vrije Bond, maar wil graag een blad zijn van de hele anarchistische beweging. Wil je zelf een bijdrage leveren aan de totstandkoming van Buiten de Orde? Schrijf een artikel, een actieverslag, een column of een cartoon. Of kom de redactie versterken! Je kunt je artikel sturen naar: redactie@buitendeorde.nl.
Het blad kost maar 2,50 euro en is verkrijgbaar bij de betere linkse boekhandel. Voor meer informatie over abonnementen en verkooppunten, kijk op www.vrijebond.org/buitendeorde.