reageer

De nieuwe Buiten de Orde is uit!

Alweer een tijdje geleden is het vierde nummer van Buiten de Orde van het inmiddels afgelopen jaar verschenen. Het kwartaalblad is een uitgave van de Vrije Bond en is gevuld met actieverslagen uit binnen-en buitenland, columns, strips, interviews, boekverslagen en praktische en theoretische stukken over een verscheidenheid aan onderwerpen: anarchisme, zelfbeheer, arbeidersstrijd, mensenrechten,antifascisme, antimilitarisme, milieuacties, verzet en onafhankelijke cultuur et cetera.

Dit keer een bijzonder nummer: als thema hebben we ‘Defeating Dystopia?’, hetgeen ook het thema is van het 2.Dh5-festival. Het nummer is dan ook tot stand gekomen in samenwerking met mensen die dat festival voorbereiden. De thema-artikelen zijn gegroepeerd in een bijlage van het blad.

Dystopie is het vooruitzicht van een uitzichtloze, akelige toekomst die bezig is realiteit te worden. Verschillende auteurs geven vanuit diverse invalshoeken hun kijk op de vraag hoe we hier als wereldversleutelaars – om in 2.Dh5-taal te spreken – mee om kunnen gaan. Klimaat, fascisme, ecologische ontreddering en oorlog: hoe gaan we ermee om? Hoe hanteren we het feit dat de ellende een zo dominante vorm aanneemt dat alternatieven ondenkbaar lijken te zijn geworden? Kunnen we iets leren van de anarchistische traditie? Van sciencefiction? Van vluchtelingenkinderen in actie? Het passeert allemaal de revue.

Buiten het themakatern biedt het blad zowel geschiedenis als actualiteit. Dat laatste in een stuk waarin Tijn ‘t Hen zijn ‘tijd bij Extinction Rebellion’ bespreekt. Het eerste waar Jan Bervoets aan de vraag over de erfenis van Domela een strategiediscussie vastknoopt. Evie en Hanna beklemtonen een uiterst belangrijk punt: hoe de strijd voor transbevrijding onlosmakelijk verbonden dient te zijn met feministische strijd.

Dit overzicht is niet compleet: er zijn de diverse vaste rubrieken over migratiestrijd, over internationaal verzet, over extreemrechts, en meer. Lees het vooral zelf!

Wil je zelf een bijdrage leveren aan de totstandkoming van Buiten de Orde? Schrijf een artikel, een actieverslag, een column of een cartoon. Of kom de redactie versterken. Je kunt je artikel sturen naar redactie@buitendeorde.nl.

Het blad kost maar €2,50 en is verkrijgbaar bij de betere linkse boekhandels. Voor meer informatie over abonnementen en verkooppunten, kijk op buitendeorde.nl
of bezoek een van de plekken hieronder.

Athenaeum Nieuwscentrum, Spui 14-16, Amsterdam
Het Fort van Sjakoo, Jodenbreestraat 24, Amsterdam
Boekhandel Rosa, Oliemuldersweg 43, Groningen
Anarchistische boekwinkel Opstand, Beatrijsstraat 12, Den Haag
Casco – Office for Art, Design and Theory, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht
Stichting Vredesburo, Grote Berg 4, Eindhoven
De Lektuurhal, Over de Kelders 10, Leeuwarden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *