reageer

De nieuwe Buiten de Orde is uit!

Onlangs is het vierde nummer van Buiten de Orde in 2018 verschenen. Het kwartaalblad is een uitgave van de Vrije Bond en is gevuld met actieverslagen uit binnen- en buitenland, columns, strips, interviews, en boekverslagen, praktische en theoretische stukken over een verscheidenheid aan onderwerpen: anarchisme, zelfbeheer, arbeidersstrijd, mensenrechten, antifascisme, antimilitarisme, milieuacties, verzet en onafhankelijke cultuur etc.

Het thema van dit nummer is: Duitsland. Daarin komen diverse voor anarchisten belangwekkende kanten van de Duitse cultuur en geschiedenis aan bod. Jan Bervoets neemt ons mee naar de radenrepubliek in Beieren in 1919, een bevrijdingspoging die nu 100 jaar achter ons ligt. Johny Lenaerts laat ons lezen over vluchtelingen uit Duitsland vlak voor de Tweede Wereldoorlog, ‘waarvan we momenteel een verre echo horen weerklinken’. We plaatsen een interview over de nagedachtenis van de anarchist Gustav Landauer, die een rol speelde in de radenrepubliek van Beieren en bij de ondergang daarvan werd vermoord. John Postma schetst het verbond tussen ‘rechtse burgers en neonazi’s’ dat zich momenteel in Duitsland aftekent. Een gedicht van Erich Mühsam en de deze keer aan Duitsland gewijde boekenrubriek completeren het thema-deel.

Naast het thema is er uiteraard ook weer gevarieerd aanbod. Wat hier volgt is slechts een incompleet overzicht. Er zijn de diverse actuele reportages en analyses uit en over Griekenland, Idlib in Syrië, maar ook over de campagne rond de door speculatie en gemeentelijk vandalisme bedreigde Lutkemeerpolder, en een verslag van de Geen Kind aan de Kant-demonstratie in Katwijk. Theoretische stukken: een van Serge Latouche over ‘degrowth’ versus kapitalistische groei, een van Hanna over feminisme, technologie en vervreemding in een zoektocht naar handelingsperspectief. Peter Storm belicht een teveel weggeduwde kant van de jaren zestig en roept ook op dat front tot dekolonisatie op. Tenslotte hebben we een update over de strafzaak waarmee de Staat der Neederlanden activiste en ook herhaaldelijk BdO-auteur nu al sinds 2011 treitert, een strafzaak die als je dit leest, mogelijk tot haar gevangenschap heeft geleid. Ook wij zeggen: solidariteit met Joke Kaviaar!

Wil je zelf een bijdrage leveren aan de totstandkoming van Buiten de Orde? Schrijf een artikel, een actieverslag, een column of een cartoon. Of kom de redactie versterken! Je kunt je artikel sturen naar het adres: redactie (at) buitendeorde.nl.

Het blad kost maar €2,50 en is verkrijgbaar bij de betere linkse boekhandel. Voor meer informatie over abonnementen en verkooppunten, kijk hier of bezoek een van de plekken hieronder.

Athenaeum Nieuwscentrum
Spui 14-16
Amsterdam

Het Fort van Sjakoo
Jodenbreestraat 24
Amsterdam

Boekhandel Rosa
Oliemuldersweg 43
Groningen

Anarchistische Boekwinkel Opstand
Beatrijsstraat 12
Den Haag

Casco – Office for Art, Design and Theory
Lange Nieuwstraat 7
Utrecht

Stichting Vredesburo
Grote Berg 4
Eindhoven

De Lektuurhal
Over de Kelders 10
Leeuwarden

, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *