11

De Crisis Voorbij: gratis crisiskrant van Klasse! en de Vrije Bond


Naar aanleiding van Prinsjesdag brengen Klasse! en de Vrije Bond samen een gratis crisiskrant uit, met als titel: De Crisis Voorbij. De krant zal vanaf maandag 19 september in heel het land verspreid worden. De krant telt – inclusief een uitneembare poster – 16 pagina’s en wordt in een oplage van 20.000 exemplaren gratis verspreid.

In de reguliere media is bijna geen ruimte voor een ander geluid over de crisis en de bezuinigingen. Ons wordt voorgehouden dat de crisis een gevolg is van gekke financiële constructies in plaats van dat het een essentieel onderdeel is van het kapitalisme.

Of er wel bezuinigd moet worden staat in de reguliere berichtgeving niet ter discussie. De vraag lijkt alleen maar te gaan over hoeveel en op wie of wat er bezuinigd moet worden. Daarom hebben we besloten om een eigen krant te drukken, speciaal gewijd aan de crisis, de bezuinigingen, aan het feit dat we dit niet hoeven te slikken en aan mogelijke alternatieven. In de krant staat zowel achtergrondinformatie over het wezen van het kapitalistische systeem en de bezuinigingen, als gedetailleerde kritiek, voorstellen voor alternatieven en mogelijke reacties, recensies en columns.

De krant zal in meer dan dertig steden en dorpen worden verspreid. De aftrap vindt plaats tijdens de demonstratie van 19 september in Den Haag en op woensdag 21 september staan we op verschillende stations in het hele land om de krant uit te delen.

Meer informatie
http://www.klasse-krant.nl
https://www.vrijebond.org/decrisisvoorbij

, , ,

11 reacties op “De Crisis Voorbij: gratis crisiskrant van Klasse! en de Vrije Bond

  • Vandaag, woensdag 21 september ,wordt de gratis crisiskrant: De crisis voorbij in meer dan veertig steden en dorpen uitgedeeld aan het station. Maandag had Den Haag de primeur. De crisiskrant is een initiatief van Klasse! en Vrije Bond. Hiermee willen we een ander standpunt over de crisis en de bezuinigingen laten horen.

    Op de demonstratie in Den Haag van verschillende groepen die tegen de bezuinigingsplannen zijn van deze regering werden de eerste duizend kranten uitgedeeld. Een actievoerder vertelt: “De kranten gingen als zoete broodjes van de hand en we kregen verschillende goede reacties. Woensdag gaan Klasse!, leden van de Vrije Bond en sympathisanten in meer dan veertig steden en dorpen deze krant uitdelen. Wij hebben geen schuld aan deze crisis, wij gaan die dus ook niet betalen”.

    In de krant staat zowel achtergrondinformatie over het wezen van het kapitalistische systeem en de bezuinigingen, als gedetailleerde kritiek, voorstellen voor alternatieven en mogelijke reacties, recensies en columns.

  • Met 198 kranten – twee pakken van honderd, maar twee had ik al een iemand meegegeven – op weg gegaan naar CS Tilburg. Rond vijf voor zeven begonnen en doorgegaan tot even over acht uur. Toen waren de kranten die ik bij me had op. Helaas geen foto’s, ik was in m’n eentje en bovendien heb ik geen geschikte camera ervoor. Verder geen complicaties eigenlijk.

  • deze morgen om 7:00 stonden we met vier mensen 500 kranten uit te delen aan het station. in nog geen uur waren we ze allemaal kwijt.

    de reacties waren erg gevarieerd: “Hoezo, wiens crisis is voorbij?”. mensen die ons voorbij liepen keerden op hun tellen terug wanneer ze hoorde dat dit een gratis CRISISkrant is. de titel “de crisis voorbij” werkte dan ook voor veel mensen prikkelend.

    de krant zag er ook erg gelikt uit! complimenten aan de makers. volgende keer willen we er wel 1000 verspreiden.

  • Haagse Anarchisten aan de slag tegen de crisis.
    Op verschillende stations in Nederland zijn vanmorgen crisiskranten uitgedeeld, gezusterlijk stonden we naast de vrouwen die iedere morgen van 6 tot 9 uur de Spits uitdelen. Zij werken via een uitzendbureau, wij vanuit onze idealen. Op het centaalstation zie je de ambtenarij de stad in stromen, de loonslaven van deze tijd, sommigen inzichzelfgekeerd en altijd gehaast. Binnen een uur waren we onze 1500 kranten kwijt. Bijzonder om te weten dat deze krant op zeker 30 andere stations in heel Nederland verspreid zijn, wij zijn benieuwd naar jullie bevindingen en wat onze volgende actie is. De groeten uit Den Haag.

  • Bij toeval heb ik de krant gevonden in plaats van de spits.
    Hele goede artikelen, dit zouden mensen dagelijks te lezen moeten krijgen in plaats van spits metro!
    Groeten uit Amsterdam

  • Met z’n tweeën een uur bij Station Bijlmer gestaan en zo’n 300 kranten weg gezet.
    Sommige mensen kwamen terug om een extra krant voor collega’s, een GVB’ster mopperde dat “het klootjesvolk de rekening mag betalen” en nam een krant mee.
    Twee mannen wilden geen krant omdat ze moesten werken en als ze 5 minuten de krant lazen op hun lazer kregen. Ik zei: “misschien moet je deze krant dan juist lezen.” Ze draaiden zich allebei om en namen een krant mee (“weet je, misschien heb je wel gelijk!”).
    Ron stelde vast dat de stapel overgebleven kranten die hij bij het Stadsarchief had neergelegd snel kleiner werd en zelfs op de Oude Manhuispoort (rechtenfaculteit UvA) werden er over de dag heen wat kranten meegenomen. In totaal 400 kranten uitgezet.

  • Dagje bezig geweest krantjes uitdelen in

    roermond
    venlo
    en venray

    groet
    emil

  • In hetzelfde systeem een rechtvaardiger wereld

    (1) Eerste punt van kritiek:
    Op basis van het lezen van het editoriaal vormt de crisiskrant een pleidooi voor een wereld met
    – een eerlijkere verdeling van de bestaande rijkdom.
    – meer rechtvaardigheid in deze wereld.
    – minder asfalt, beter openbaar vervoer.
    – minder onrecht in de wereld,
    – enzovoort
    Als met al: een menswaardigere wereld, waarbij andere waarden gelden dan die van het geld, de winst, de speculatie en de onderlinge competitie en het aanwijzen van ‘zwarte pieten’ voor de gevolgen van de crisis waar we met z’n allen onder gebukt gaan.
    Eigenlijk ook een wereld waarbij we ook best toe zouden kunnen en tevreden zouden kunnen zijn met wat met wat minder geld!!
    Een soort pleidooi voor de bezuinigingen, maar dat een betere, eerlijkere verdeling van de bezuinigingen over de bevolking. De rijken meer laten inleveren dan de armen, is het niet?
    Want wij moeten er wel voor zorgen dat alles functioneert en dat er winsten gemaakt worden (meerwaarde voortgebracht). Maar in deze onrechtvaardige wereld zijn het de eigenaars (staat, directeuren, woningcorporaties) die het inpikken.
    Als er ingeleverd moet worden, laat die dan maar het voorbeeld geven en het meeste inleveren.

    (2) Tweede punt van kritiek
    Ook maakt de krant zich nergens sterk voor een andere anarcho-communistiche, anarchistische, communistische of socialistische maatschappij of hoe je het ook wil noemen. Een maatschappij waarbij de werkers, tesamen met de rest van de niet-uitbuitende klasse, het beheer hebben over de maatschappij en het verdere sociale leven. En waar het principe heerst van “ieder die geeft naar vermogen en ieder die ontvangt naar behoefte”.
    Jan Bervoets durft er aan het eind van zijn artikel nog wel voor uit te komen dat een er een fundamenteel andere maatschappij noodzakelijk is: “Omdat de politiek dit kapitalistische systeem ondersteunt en in leven houdt zal het verzet tegen het kapitalisme zich dus in eerste instantie moeten richten tegen de politiek. En het moet bouwen aan de opbouw van een alternatieve (hij zegt ) decentrale maatschappij, waarin de democratie zich vertaalt als zeggenschap van de
    arbeidersklasse of ‘de bevolking’ over wat er geproduceerd wordt, hoe er wordt geproduceerd en aan de organisatie – van onderop – die aan de voorwaarden van deze zeggenschap voldoet”.

    Maar hoewel hij duidelijk is over een fundamenteel andere maatschappij, durft hij toch niet zo ver te gaan door te stellen dat die gebaseerd moet zijn op een andere , volgens zijn eigen overtuiging, gebaseerde anarchistische of anarcho-communistische of libertaire ideologie/theorie. dezelfde, In plaats daarvan stelt hij zich tevreden met de stelling dat een andere maatschappij gebaseerd moet zijn op meer democratie (zeggenschap) van onderop

    (3) Derde punt van kritiek
    Waarom zo breed. En waarom niet meer gericht op de mensen in de zorg, het openbaar vervoer van de grote gemeenten. Met andere woorden: op die delen van de bevolking (werkers en niet-werkers) die direct en het hardst door de maatregelen getroffen worden? Nu richt de krant zich op alles en het resultaat is dat ze zich richt op niks.
    Waarom geen directe oproep tot mobilisatie. Tot het aangaan van de strijd, tot het vormen van strijdcomités in de eigen bedrijven en instellingen en het voorbereiden van strijd over de grenzen van de sectoren heen.
    Neem bijvoorbeeld de solidariteitsverklaring die de ASB, tesamen met de IKS en onderschreven door de KSU verspreid heeft naar aanleiding van de staking van en in solidariteit met de werkers van Viva!Thuizorg in Velsen en in Haarlem. Dat was concreet en dat stelde, vanuit een concrete vraagstelling “wat de doen?”de kwestie van de solidariteit en dus de uitbreiding naar de werkers van de andere instellingen, sectoren en regio’s.

    arjan de goede.

  • Waarom moeten wij altijd de vs als voorbeeld nemen? Europa/Nederland heeft toch ook mensen die ook voor hun zelf/rechten kunnen opkomen en met zijn duizenden op straat protesteren? Mensen zijn te passief hier en laten alles over hun heen lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *