Crowdfunding voor de aankoop van Ons Huis, Koog aan de Zaan

reageer

Crowdfunding voor de aankoop van Ons Huis, Koog aan de Zaan

Koog aan de Zaan, Juli 2015

Beste vrienden, kameraden.

Graag vragen wij jullie aandacht voor het volgende.

Ons Huis in Koog aan de Zaan is een gekraakte villa waar alweer 22 jaar gewoond en gewerkt wordt door verschillende generaties krakers. In 1993 stond de voormalige directeursvilla van de fam. Honig al jaren leeg zonder ruit in de ramen. In de loop van de jaren is het pand opgeknapt en in zelfbeheer onderhouden. Momenteel zijn er 5 wooneenheden, een opvangplek voor tijdelijk daklozen, een atelier en een kantoor, studio & oefenruimte waar ‘De Kift’, de Zaanse fanfare punkband zijn thuisbasis heeft. Alle ups en downs van de kraakbeweging in de Zaanstreek zijn meebeleefd en er is meegewerkt aan een sterke beweging en een vrij cultureel klimaat.

onshuis1

Omdat er voor het behoud van het pand flinke investeringen nodig zijn, is de wil ontstaan bij de bewoners om het pand aan te kopen of op een andere manier te legaliseren. Het is moeilijk om te investeren in iets waar altijd de donkere wolk van ontruiming boven hangt. Omdat de gemeente sinds enkele jaren voornemens is het pand te verkopen, hebben wij ons hierop voorbereid. Enkele jaren geleden hebben wij een vereniging opgericht; bewoners- en gebruikersvereniging Ons Huis. De vereniging heeft tot doel het pand te behouden voor (woongroep)bewoning in combinatie met de mogelijkheid tot werken. Het is de bedoeling van de vereniging dat het collectief opgebouwde project ?Ons Huis? ook een collectief project blijft, met wortels in de kraakbeweging en de woonstrijd.

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat de afgelopen jaren vele plekken zijn verdwenen door ontruiming en herontwikkeling. Wij willen voorkomen dat ook Ons Huis moet verdwijnen en daarvoor hebben we geld nodig. We moeten aankopen, willen we kunnen blijven.

Naast de beoogde aankoop willen we ook een grondige verbouwing doorvoeren om de staat van het pand te verbeteren en het naar een energiezuiniger niveau te tillen.

Nadat er lange tijd geen mogelijkheid bestond om te praten over legalisering met de gemeente, de eigenaar van het pand, is er het laatste jaar toch een constructieve dialoog ontstaan.

Financiering voor groepen als de onze ligt bij banken nogal lastig. We betalen daarbij ook liever rente aan vrienden dan aan een bank. We willen daarom zoveel mogelijk financieren door middel van giften en leningen, met andere woorden: Crowdfunding.

We hopen dat jullie daarin een rol kunnen spelen en daarom nodigen wij jullie uit om met ons in gesprek te gaan en te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Op vrijdag 28 augustus organiseren we een open middag/avond waarbij we onder genot van een hapje, drankje en live-muziek (o.a. De Kift) onze plannen nader uiteen kunnen zetten.

Welkom vanaf 16.00 uur, presentatie plannen om 19.00 uur.

Goede groeten, Bewoners en gebruikers Ons Huis
Lagendijk 33
1541 KA Koog aan de Zaan
Voor contact/vragen
OnsHuis@gmail.com

, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *