reageer

Confrontatie met smeris op vakbondsbetoging in Brussel

Dag kameraden,

Vandaag (4 april 2014) was er de grote pan-europese vakbondsbetoging in Brussel.

Er was via indymedia Bruxsel opgeroepen tot een anti-kapitalistisch blok ( zie https://bxl.indymedia.org/spip.php?article3827&lang=fr ) en omdat de demo op nog geen 5 minuten van waar ik werk begon, besloot ik het werk neer te leggen, en naar het verzamelpunt aan het Noordstation te gaan.

Hoewel ik een uur lang gezocht heb, kon ik nergens in de massa’s ook maar iets van een zwart, zwart/rood of autonoom anti-kapitalistisch blok vinden, zodat ik er wat dat betreft alleen voor stond…

Maar de sfeer zat er vanaf het begin goed in: een grote groep havenarbeiders uit Antwerpen, samen met arbeiders uit o.a. Gent, staken méér vuurwerk en rookbommen af dan ik in jaren gehoord of gezien heb, waren ook al vanaf het begin gemaskerd, en hadden er duidelijk zin in.

Zij hebben vanaf het begin de kop van de demo overgenomen, en bestookten de aanwezige politie met al wat los en vast zat, vuurwerk, katapults…

ANP-26842818-484x285


(Voor een wat uitvoerdigere (foto) reportage daarvan zie http://www.dhnet.be/regions/bruxelles/manifestation-europeenne-des-affrontements-sur-le-parcours-des-embarras-de-circulation-533db04a3570d35ee3e59ea5 )

Héél even rook Brussel naar revolutie….en zo klonk het ook!

Ik heb een kilometer of twee meegelopen, in de staart, en heb van dat alles dus zelf niets gezien, wat ik wél zag was de grote hoeveelheid bier en dronken vakbondsmensen, die vanuit de geluidswagens van bier werden voorzien… treurig!

Daarnaast hoorde ik ook behoorlijk reactionaire en racistsische praat tussen NL en Vl-talige arbeiders, zodat ik mij steeds minder op mijn gemak voelde in deze demo.

Een franstalige kameraad verwoord het beter dan ik kan: (zie https://bxl.indymedia.org/spip.php?article3827&lang=fr :

“Merci à toi, Jupiler, qui a bien assuré l’ambiance habituelle genre stade de foot.
Merci à toi, hiérarchie syndicale, d’avoir prévu le ravitaillement permanent en alcool de ta base qui, tous les dix mètres, laissait ainsi tomber un de ses adhérent en presque coma jupilique.
Merci à vous tous de lutter pour la sécurité, le travail à temps plein, le pouvoir d’achat et surtout, contre l’autonomie de tous.
Bref je me suis sentie bien seule… ou étions-nous ?”

Het enige positieve waren de revolutionaire gesprekken die ik met een aantal mede-demonstranten gevoerd heb, en waar ik aangenaam verrast werd dat mijn anarchistische visie op enorm veel positieve respons kon rekenen, met name vanuit christelijke vakbondsleden?

Go figure!  🙂

Het andere positieve moment kwam toen ik mede-demonstranten wees op het resultaat van het reëel existerende kapitalisme, in de vorm van een langs de route zittende bedelaar, waarop tientallen mensen hun portemonnee trokken, en flesjes water en broodjes gaven… zo heeft er tenminste één iemand vandaag een betere dag gehad dan anders..

Een druppel in een oceaan, ja, ik weet het, maar wie het kleine niet eert…

Het is jammer dat “wij” er wéér niet waren, ons tegen-geluid had vandaag heel veel gehoor gehad!

In die zin, tot een volgende keer!

, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *