1

Conflict bij DC Jumbo in Elst

Dit artikel verscheen op 1 Mei 2017 in de InBeweging uitgegeven door de AGN,

Op 11 april legde medewerkers van verschillende distributiecentra van Jumbo het werk neer. Ook in Elst is het al langer onrustig op de werkvloer en ging een deel van de medewerkers hierom over tot een staking. Via een anonieme bron hebben we vernomen dat er grove misstanden zijn bij supermarktketen. Er worden veel jonge flexwerkers ingezet en in ieder geval in Elst wordt er op grote schaal gebruik gemaakt van en een oude bekende – OTTO Workforce, een uitzendbureau werkers uit het buitenland naar Nederland haalt, lange dagen laat werken tegen lage lonen en huisvest in eigen accommodaties (waar deze werknemers ook weer voor moeten betalen).

Als we naar Jumbo kijken zien we een supermarkt die zich graag presenteert als een gezellige supermarkt van het volk. Achter dit masker gaat er echter een heel ander soort bedrijf schuil, een beeld dat de supermarkt zelf actief probeert te verhullen. Zo laat in supermarkten in sommige supermarkten s’ nachts de vakken vullen door Poolse medewerkers omdat de supermarktketen niet wil dat er overdag Poolse medewerkers in de supermarkt wilt hebben. Dit is op meerdere vlakken problematisch. Allereerst omdat blijkbaar niemand mag weten hoe de vork eigenlijk écht aan de steel zit. De reden dat deze medewerkers ingezet worden is om de kosten te drukken, de Poolse medewerkers krijgen minder betaald als Nederlandse terwijl zij hetzelfde werk doen (vaak zelfs met hoge werkquota). Daarnaast is het zo dat deze werknemers dus s’ nachts moeten werken, wat voor niemand prettig is. Een ander probleem is dat de lage lonen van de Poolse medewerkers ook de lonen van Nederlandse arbeiders onder druk zet – als je niet voor minder wilt werken, dan huren we toch gewoon goedkopere medewerkers in die daartoe wél bereid zijn?

Verdeling op de werkvloer en een CAO-conflict
Dit is dan ook precies datgeen wat Jumbo’s precies wat gaande is in het conflict dat op het moment speelt in de distributiecentra van Jumbo. Over een aantal maanden loopt de CAO bij Jumbo af en zou er een nieuwe moeten worden afgesloten. Jumbo zet echter in op een ramkoers met de vakbonden – waarschijnlijk omdat zij ook inzien dat de vakbond haar kracht aan het verliezen is en dat de sociale zekerheid die eerder gegarandeerd werd voor werknemers onder PVDA- en VVD-beleid langzaam steeds verder is afgekalfd.
In het distributiecentrum in Elst worden inmiddels veel Poolse arbeiders ingezet. Hier werken nog slechts een paar Nederlandse medewerkers met een vast contract en zij staan onder grote druk door de inzet van flexwerkers en de import van de ‘goedkope’ arbeid uit Polen.

De eisen van de werknemers van Jumbo zijn eenvoudig;
contracten voor de mensen die al langdurig met flexcontracten op dezelfde locatie werken, lagere werkdruk, en een kleine loonsverhoging en een nieuwe goede CAO.
De Poolse medewerkers zijn in deze situatie net zo in de greep van OTTO en Jumbo als de andere werknemers. Ze worden financieel uitgebuit, hebben zware arbeidsomstandigheden, ze zijn vaak door OTTO gehuisvest, dus als ze hun baan verliezen zijn ze ook hun huis kwijt en als klapper op de vuurpijl hebben de contracten van OTTO een clausule waarin staat dat zij niet mogen praten over de werkzaamheden en omstandigheden binnen de bedrijven waar zij werken op straffe van hoge boetes.
In plaats van een agressieve houding aan te nemen richting Poolse medewerkers, die soms ook tegen hun zin in als stakingsbrekers worden ingezet, moeten we op zoek naar een manier waarop we een verbinding met hen aan kunnen gaan om elkaars situatie te verbeter. Door voor elkaar op te komen en solidair te zijn kan er dan wellicht een sterkere vuist worden gemaakt tegen de misstanden binnen deze twee bedrijven.

Hieronder is een simpele uitleg van de basis arbeidsrechten in Nederland voor migrant arbeiders vertaald in het Pools, print deze uit en deel uit aan je Poolse collega’s, wil je er veel hebben dan kunnen we ze naar je toe sturen via de post. Mail dan hoeveel en waar naar toe.

Het Poolstalige arbeidsrechten pamflet: Hier

Voor meer info of  vragen voor pamflet neem contact op met: secretariaat@vrijebond.nl

 

Zie voor Vrije Bond acties:

Flyer actie DC Jumbo Beilen

Wederom een Flyer actie bij DC Jumbo. Dit maal in Elst!

 

Flyer: Flyer Pools-Engels  —  Flyer Nederland-Engels

 

, , , , , , , , , ,

Eén reactie op “Conflict bij DC Jumbo in Elst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *