reageer

Code Zwart: TNT-werkers, stem tegen het akkoord!

pisketline TNT
Het is zover. De leden van de vakbonden worden geïnformeerd over het akkoord dat de vakbonden met de bazen van TNT hebben bereikt. Hoewel sommige vakbondsbestuurders in de media het akkoord weg zette als een slecht akkoord, krijgen de leden een positief stemadvies. Code zwart roept de werkers van TNT het akkoord weg te stemmen en verder actie te voeren voor geen gedwongen ontslagen en dezelfde CAO voor alle werkers in de postbranche!

Code zwart is op dit moment de site aan het verbouwen om deze volgende fase van het conflict in de postsector in te gaan. We willen onze blik verruimen van het conflict bij TNT naar het sluimerende conflict in heel de postsector.

Alle werkers in de postsector moeten onder hetzelfde fatsoenlijk CAO vallen, waarbij het huidige CAO van de TNT als basis moet dienen. De postwerkers worden tegen elkaar uitgespeeld om de loonkosten te drukken en de winsten te maximaliseren. Dit moet maar eens gedaan zijn!

We zullen het conflict bij TNT verbinden aan de strijd voor een goed CAO voor iedereen in de postsector. De arbeidsomstandigheden bij TNT staan onder druk omdat Sandd haar personeel extreem uitbuit. We roepen de TNT-werkers solidair te zijn met Sandd-werkers en samen de strijd aan te gaan voor een goed sectorieel CAO. De meeste werkers van Sandd zijn flexwerkers. Zij kunnen zich moeilijk organiseren: ze kunnen makkelijk afgedankt worden als ze te kritisch zijn, en hebben weinig tot geen contact met hun collega’s. Daarom is het belangrijk dat alle postwerkers één front vormen, anders worden ze verder tegen elkaar uitgespeeld. En hier profiteren alleen maar de bazen en aandeelhouders van.

Onder druk van de aandeelhouders gaat TNT zich opsplitsen in twee bedrijven: de postdivisie en expresdivisie. Sandd gaat Selekt Mail kopen, zodat investeerders meer winst kunnen maken op hun aandelen. En zeker de investeerders bij Selekt gaan nu lekker cashen. Aandeelhouders trekken aan de touwtjes met als enige motivatie winstmaximalisatie, zonder oog te hebben voor de werkers en gebruikers.

Werkers én gebruikers zouden samen moeten bepalen aan welke criteria kwaliteitsvolle post moet voldoen en wat ons dat waard is. Hoe lang mag het duren voordat post aan komt? Hoe ver willen we lopen voor de eerste brievenbus of om een postzegel te halen? Hoeveel tijd heeft een postbode nodig om een wijk te doen? Hoeveel mensen zijn er nodig om alle post te sorteren? Hoeveel middelen willen we vrij maken voor een kwaliteitsvolle post? Op al deze vragen kennen de werkers en gebruikers de beste antwoorden. We hebben helemaal geen bazen of aandeelhouders nodig. De post is een collectief goed en moet beheerd en bestuurd worden door onszelf, werkers en gebruikers!

TNT probeert de stakingen te breken door TNT-post te laten bezorgen door Sandd. Dit moeten de Sandd-werkers niet toelaten: besmette post, gewoon terug in de brievenbus deponeren! Code zwart zal daarom ook bij vestingen van Sandd flyers gaan verspreiden met de oproep zich te organiseren en een samen een vuist te maken voor bescherming tegen ziekte of werkloosheid, voor het opbouwen van een pensioen en voor werkzekerheid en een loon waarmee men in het levensonderhoud kan voorzien. En geen besmette post te verwerken.

Wat kan jij doen?
Op onze site kan je binnenkort de verschillende flyerteksten vinden voor TNT-werkers en Sandd-werkers. Je kan deze flyer printen en aan je postbezorger meegeven. Je kan ook de flyers kopiëren en ze bij sandd- of TNT-vestingen verspreiden onder de werkers.
Je kan ook naar een informatieve bijeenkomst gaan van Abvokabo FNV of CNV, en daar de leden oproepen tegen het akkoord te stemmen. De lijst met deze bijeenkomsten staan op de site van Abvakabo FNV.
23 januari hebben we een derde bijeenkomst in de Anarchistische Bieb in Amsterdam (Eerste Schinkelstraat 14-16, Amsterdam) waar we zullen bespreken hoe we verder gaan.

, , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *