reageer

Buiten de Orde #2 is uit! Nu al!?

BdO2013#2

De abonnees en de leden van de Vrije Bond hebben hem al weer een tijdje in huis, maar de nieuwe Buiten de Orde is uit en verkrijgbaar bij de betere linkse boekhandel.

Het kwartaalblad is een uitgave van de Vrije Bond en is gevuld met actieverslagen uit binnen- en buitenland, columns, strips, interviews, en boekverslagen, praktische en theoretische stukken over een verscheidenheid aan onderwerpen: anarchisme, zelfbeheer, arbeidersstrijd, mensenrechten, antifascisme, antimilitarisme, milieuacties, verzet en onafhankelijke cultuur etc.

Het nieuwste nummer heeft ‘vluchtelingen’ als thema en in het kader daarvan publiceren we een interview met een geillegaliseerde migrant, een kroniek van het verzet tegen de deportatiemachine, een artikel over het Vluchthuis in Den Haag en een kritische analyse van de migratiestrijd.

Verder besteed het nieuwste nummer aandacht aan de geschiedenis van het strijdlied de Internationale, aan het anarchistisch archief in Appelscha, aande bezetting van het Sarphatihuis en de rol van de Vrije Bond daarin, aan het veertigjarig jubileum van tijdschrift De As.

Ook is er een interview met Stuart Christie, een kritische analyse van het leninisme in de 21e eeuw, een artikel over Alain Badiou en een nieuwe rubriek met boekentips van het Fort van Sjakoo. Verder veel aandacht voor internationale repressie (PussyRiot, Marco Camenisch en de Cleveland 4) en internationale oproer en klassenstrijd (zie het artikel hieronder).

En ook deze keer is er weer veel aandacht voor kust en cultuur. Zo is er artikel over de surrealist Luis Buñuel, een interview met Nicoline Harskamp (‘Yours in Solidarity’), een interview met zanger Greg Bennick van de band Trial, en zijn er recensies van de tentoonstellingen van Libia Castroen, Ólafur Ólafsson, Harrington Pushwagner.

Wil je zelf een bijdrage leveren aan de totstandkoming van Buiten de Orde? Schrijf een artikel, een actieverslag, een column of een cartoon. Of kom de redactie versterken! Je kunt je artikel sturen naar het adres: redactie@buitendeorde.nl.

Het blad kost maar €2,50 en is verkrijgbaar bij de betere linkse boekhandel. Voor meer informatie over abonnementen en verkooppunten, kijk op www.vrijebond.org/buitendeorde

 

Kroniek: Internationale Oproer

Door onze internationale correspondent voor rellen, oproer en klassenstrijd

België, 29 januari 2013

In het Belgische Namur (Namen) is die dag een demonstratie van vijftien honderd staalarbeiders van verschillende Accelor Mittal fabrieken uit Luik. De directie heeft een week eerder aangekondigd dat meerdere fabrieken moeten sluiten i.v.m. internationale concurrentie. Op verschillende bijeenkomsten van arbeiders was al eerder besloten om het werk neer te leggen en de flik het vuur aan de schenen te leggen. Op 29 januari is er een vergadering van regionale politieke partijen om met de directie te praten over een sociaal plan. De staalarbeiders, die die dag naar Namur kwamen, waren niet echt van plan om te praten! Onder de demonstranten hadden enkele honderden allemaal helmen, bivakmutsen, sjaals en andere gezichtsbedekking op. Aangekomen bij de eerste politieafzetting (een stalen muur, die de weg naar het centrum blokkeerde) kwam het meteen tot grote botsingen met de oproerpolitie, met zwaar vuurwerk, ijzeren staven, en het nodige gooi en smijtwerk. Vijf smerissen raakten gewond, waarvan er één naar het ziekenhuis moest. Ook zijn er arrestaties geweest, maar is onduidelijk hoeveel. De woordvoerder van de kit vertelde tegen de lokale krant dat de arbeiders ‘zonder aarzeling en zonder dialoog in de aanval gingen’. Wij kunnen het niet beter verwoorden. Hier zijn enkele beelden te zien.

Engeland, 1 februari 2013

Het gaat weer beter met Freedom Press, dat op 1 februari werd getroffen door een fascistische bomaanslag (zie het vorig nummer van Buiten de Orde, p. 5). De weken na de aanslag zijn er vanuit de hele wereld steunbetuigingen gekomen, en nog steeds stroomt er geld binnen van diverse sympathisanten en internationale organisaties. Ook waren er enkele schoonmaakdagen uitgeroepen waaraan tientallen mensen gehoor aan gaven. Freedom Press is na drie weken weer volledig opengegaan en zit nu op de bovenste verdieping van het pand, de begane grond moet eerst gerenoveerd worden, dan verhuist de boekenwinkel weer naar de begane grond. Voor meer info en ondersteuning: www.freedompress.org.uk. Een korte reportage is hier te zien:

Zwitserland, 2 maart 2013

Op zaterdag 2 maart is er een groot feest in het gekraakte en met ontruiming bedreigde pand Binz in Zurich. Het is een groot industrieel pand dat al zeven jaar is gekraakt. De bewoners en gebruikers van het pand bestaan uit een mix van punks, kunstenaars en mensen uit de autonomen- en anarcho-scene. Later in de avond, tijdens het feest waar enkele duizenden bezoekers zijn, gaat een grote groep zich opmaken om een demonstratie te lopen. Het kopspandoek bestaat uit grote schilden met op ieder schild een letter in LED-verlichting, die samen de tekst van het spandoek vormen: ‘To Binz to Fail’. De stoet verlaat het terrein van Binz en bestaat uit drieduizend mensen, er zijn meerdere soundsystems in de demo, en daarbij gigantische theaterachtige blokken en wagens met schijnwerpers die een lichtshow verzorgen. Aan de kant van het parcours zijn honderden mensen graffiti en leuzen aan het spuiten, waardoor het zeer schone Zurich een beetje wordtopgefleurd. Als men in de buurt van het centrum komt, breekt de smeris los en wordt er met grote hoeveelheden traangas en rubberen kogels geschoten. Mensen beginnen terug te vechten, er worden barricades opgeworpen en als afweer tegen het traangas in brand gestoken. Een supermarkt wordt geplunderd; voornamelijk alcohol en sigaretten worden buitgemaakt – eensympathiekere vorm van Zwitserse belastingontduiking! Na een uur rellen trekt de demo terug naar Binz waar het daar begonnen feest weer verder gaat, af en toe komt de smeris te dicht bij en worden ze door de honderden feestgangers bekogeld.

Zeer vroeg in de ochtend doet de smeris alsnog een inval, de meeste mensen zijn te dronken om zich te verzetten. Na een grote ID-controle te hebben gedaan en enkele mensen te hebben opgepakt, verlaat de smeris Binz weer. De weken erna ontstaat er in de burgerlijke media een groot debat waarin krakende kunstenaars zich van de rellen distantiëren: de tegenstelling van de goede oude kraker versus de slechte kraker van deze tijd wordt weer eens van stal gehaald. Belangrijk om te weten is dat Zurich een zeer radicale geschiedenis heeft m.b.t de kraakstrijd en de strijd voor autonome jongerencultuur: al in de jaren ‘70 en begin ‘80 heeft dat voor de meest grootschalige ongeregeldheden gezorgd, waarbij aan krakerszijde meerdere doden zijn te betreuren als gevolg van het politieoptreden.

De krakers van de Binz zijn aangezegd om op 1 juni 2013 het pand te verlaten, we zullen zien wat er tegen die tijd zal plaatsvinden. Voor meer info: www.binzbleibtbinz.ch. Hier filmbeelden van de demonstratie, de stoet trekt langzaam voorbij. http://www.youtube.com/watch?v=0I3uApfds2E

Italië, 16 maart 2013
Op zaterdag 16 maart gingen in de Italiaanse stad Milaan een dikke tienduizend mensen de straat op. De demonstratie was een herdenking van de precies tien jaar geleden vermoorde Milanese antifascist Dax (Davide Cesare).Het overgrote deel van de demonstratie bestond uit een zwart blok, dat met duizenden ingehaakte armen, gezichtsbedekking, helm op en een flink stuk slaghout in de hand de straten van Milaan bewandelt. Over heel de route werden leuzen geklad en bij banken en kantoren van multinationals de ruiten ingegooid. Ook kwam de demo langs een militaire kazerne, waar ook ruiten sneuvelden en ettelijke stadionfakkels naar binnen werden gegooid waardoor enkele kamers door een kort maar hevig vuur werden uitgebrand. Tot grote verrassing van de demonstranten lukte het ook nog om de deur van de kazerne in te trappen en binnen aanzienlijke schade aan te richten. Over de hele route waren er ook korte confrontaties met de oproerpolitie, die uiteindelijk grootschalig traangas op de demonstratiemoest afvuren. De demo eindigde bij een speciaal voor die dag gekraakt gebouw, waar een groot antifascistisch hiphopfestival werd gehouden.

Dax werd met twee andere antifascisten tien jaar geleden door een bekende fascistische familie neergestoken voor een café in de Milanese wijk Ticinese. De politie was al snel massaal ter plaatse en blokkeerde al het verkeer. Bizar was daarbij dat de ambulances ook werden tegengehouden, waardoor het veel te lang duurde voordat Dax aan zijn verwondingen kon worden geholpen. Hij overleed in de ambulance naar het ziekenhuis, de twee andere personen overleefden de aanval op het nippertje. Binnen enkele uren was er een honderdtal vrienden en antifascisten bij het ziekenhuis San Paolo, dat slaags raakte met de politie die daar ook al in grote getalen aanwezig was. Agenten maakten opmerkingen naar de vrienden van Dax door lachend te melden dat ‘er weer een minder was’ en dat Dax ‘zijn verdiende loon had gekregen’ et cetera. De vechtpartij bij het ziekenhuis liep zo uit de hand dat de politie in het ziekenhuis ging chargeren en dat bezoekers, patiënten, verplegend personeel door de politie zwaar werden mishandeld. Het ging zelfs zo ver dat enkele bedlegerige patiënten met een alternatief uiterlijk door een vier- of zestal politieagenten in elkaar werden geslagen, Twee van de operatiekamers voor spoedeisende gevallen moesten zelfs dicht, omdat er een totaal onwerkbare situatie was ontstaan. Later zijn er meerdere verklaringen naar buiten gekomen door artsen, specialisten en verplegend personeel dat ze het slachtoffer waren van een strafexpeditie van de politie, en dat ze solidair waren met alle slachtoffers van politiegeweld. Het is in deze context belangrijk te weten dat in dit ziekenhuis (de grootste van Milaan) bijna al het personeel is aangesloten bij de anarcho-syndicalistische vakbond USI en dat er geen demonstratie in Milaan is zonder een blok van verplegend personeel van de USI. Voor meer informatie: www.strugglesinitaly.wordpress.com.
Ook hier weer enkele beelden, o.a. van het punken van de militaire kazerne: http://www.youreporter.it/video_Corteo_Milano_antifa_16_03_2013_2

Griekenland, 11 april 2013
Op 11 april is in de Griekse hoofdstad Athene door de technische staf van de universiteit de elektriciteit die naar de servers van Indymedia Griekenland en twee onafhankelijke radiostations (98 FM en Radio Entasi) loopt afgesloten. De beweging in Athene reageerde daarop door op zaterdag 13 april het administratiekantoor van de universiteit te bezetten en vandaar de uitzendingen en de internetverbinding te herstellen. De lokale autoriteiten hebben daarop besloten de hele universiteitsafdeling van de polytechnische universiteit van het internet af te sluiten. Ondertussen is via squat.ne en diverse mirrors en proxies Indymedia weer operationeel. Via de assemblees zijn mensen aan het beraden welke volgende stappen gezet kunnen worden. Kijk voor updates op: From the Greek Streets: http://blog.occupiedlondon.org.

 

, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *