reageer

Boycot De Balie – Krakerseditie

Op vrijdag 14 januari is er een debat over kraken in De Balie georganiseerd. Daarop hebben diverse groepen vanuit de kraakbeweging zich afgelopen maandag uitgesproken met een boycot en een statement.

Hiermee wordt voortgeborduurd op eerdere boycotacties, zoals meest recentelijk de protestactie van Geen Podium. Deze had te maken met het optreden van het omstreden kunstcollectief KIRAC. KIRAC verheerlijkt met hun acties, zoals het ‘uncancelen’ van vermeend verkrachter Juliaan Andeweg, en hun films verkrachtingscultuur De Balie was ook in 2017 in opspraak geraakt rond het debat over het boek ‘Waarom haten ze ons eigenlijk?’, dat culmineerde in een gesprek over hoe je het beste moslims kunt deporteren. Na kennisneming hiervan besloot de Egypisch-Amerikaanse feministe Mona Elthawy zich in 2019 terug te trekken voor haar boekbespreking.

Het statement van de kraakbeweging is door meer dan 50 groepen ondertekend. Hieronder vallen veel huidige en voormalige kraakpanden, feministische en antiracistische actiegroepen en verschillende grote woonprotestgroepen. Daarnaast hebben deelnemers van het debat, advocaat Willem Jebbink en socioloog Hans Pruijt, zich naar aanleiding van de inhoud van het statement teruggetrokken.

Willem Jebbink heeft zich teruggetrokken nadat hij middels het statement kennis had genomen van de problematiek rondom De Balie: “De kernissue in deze discussie – inclusiviteit – raakt aan waarden die ik tot in mijn vezels voel. (…) Naar mijn smaak heeft De Balie naar aanleiding van eerdere missers te weinig stelling genomen om mij zorgeloos en welwillend aan haar debatavond te laten deelnemen. (Dat is jammer, want had met veel plezier willen uitleggen dat kraken uit het strafrecht moet.)”

Hans Pruijt, de toonaangevende academicus op het gebied van kraken, heeft eveneens zijn deelname aan het panel ingetrokken na op het statement te zijn gewezen. Hij was zich ook niet bewust van hetgeen er in De Balie was voorgevallen. Zijn conclusie was dat “het niet goed is om de discussie bij de Balie plaats te laten vinden”. Voorts heeft de kunstenares van de Slangenpandschildering, Patries van Elsen, haar toestemming voor het gebruik van haar kunstwerk als decorstuk ingetrokken: “Graag support ik jullie statement. (…) Succes met alles!”

Het statement toont aan dat de kritiek op De Balie breed wordt gedragen. Het statement inclusief de actuele lijst met ondertekenaars kun je hier terugvinden.

Boycot De Balie - Krakerseditie
Boycot De Balie - Krakerseditie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *