Boekpresentatie Bert Altena

Fort van SjakooJodenbreestraat 24
Amsterdam
reageer

Boekpresentatie Bert Altena

Bert Altena - Reassessing the transnational turn: Scales of Analysis in Anarchist and Syndicalist StudiesHistoricus Bert Altena presenteert vrijdag 3 november zijn boek Reassessing the transnational turn: Scales of Analysis in Anarchist and Syndicalist Studies. De boekpresentatie vindt plaats in de Amsterdamse Boekhandel Het Fort van Sjakoo vanaf 17u00.

Het boek is een bundel artikelen over diverse anarchisten of anarchistische stromingen en hoe die zich in het tijdvak van 1870 tot 1939 verhouden hebben tot het thema nationalisme, wat eigenlijk tegengesteld is aan het anarchistisch gedachtegoed. Dat levert kritische reconstructies op, die af en toe minder fraaie kanten van de geschiedenis van de anarchistische beweging bloot leggen.

Na een theoretische inleiding volgt het tweede deel van het boek dat ingaat op de anarchistische theorievorming rondom de thema’s staat, natie en nationalisme. Het derde deel van het boek gaat in op hoe anarchisten en anarchistische bewegingen uit het verleden transnationale identiteiten, culturen en strategieën ontwikkelden. Daarbij komen samenwerkingsverbanden van anarchisten in de VS aan bod, en netwerken van Italiaanse anarchisten in de diaspora, en het optreden van Spaanse anarchistische migranten in Latijns Amerika. Het vierde deel gaat in op enkele voorbeelden van minder fraaie anarchistische uitingen waarbij anarchisten de issues natie, nationalisme en zelfs racisme integreerden in hun denken en handelen. Daarbij aandacht voor vroege Franse anarchosyndicalisten (1870-1914) en anarchistische schrijvers tijdens de Spaanse Burgeroorlog.

Bert Altena zal de grote lijnen van het boek aanstippen en met enkele voorbeelden illustreren.

, , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *