reageer

Belgrado 6: Vrijspraak!!!!

Gisteren vond het proces tegen de zes kameraden uit Belgrado plaats. Gearresteerd in september 2009, en zes maanden staat in moeilijke omstandigheden gegijzeld door de Servische staat, werden zij aanvankelijk beschuldigd van ” internationaal terrorisme, een absurde aanklacht, die in mei j.l. werd veranderd in “het in gevaar brengen van anderen”. Het proces vond op 16 juni plaats en is geëindigd met de enig mogelijke uitkomst: totale vrijspraak voor de zes. Hieronder volgt een korte boodschap van een van de kameraden, Ratibor, onmiddellijk na de afloop van het proces.

Maar de solidariteit moet doorgaan want er zijn nog vier kameraden aangeklaagd, die omdat ze in Vrsac affiches hebben aangeplakt tijdens de gevangenschap van de kameraden en de vierde omdat hij een kartonnen bord heeft opgehouden tijdens de eerste zitting afgelopen februari. Ook moet de financiële steun doorgaan, want zowel voor der zes als voor de vier moeten we de advocaten betaken en ook moeten we de kameraden onderstenen die voor het merendeel als gevolg van de gevangenis en het proces hun inkomen kwijt zijn geraakt.

Degenen die kunnen worden uitgenodigd hun donaties te sturen naar CNT-AIT, 108 rue Damremont 75018 PARIS, cheques richten aan l CNT-AIT (CCP: 5734845 H 020), onder vermelding van “&#8200 Solidariteit Servië “op de rug, of aan de Solidariteitskas van de Vrije Bond met vermelding van Belgrado 6.

De strijd gaat verder …

De militanten van de CNT-AIT

BRIEF VAN RATIBOR TRIBUNAČ, 16 JUNI 2010
========================================

Beste kameraden,

Even een kort briefje. Vandaag heeft het hof ons onschuldig verklaard voor de aanklachten die door de officier van justitie tegen ons werden gehandhaafd, nadat hij de oorspronkelijke beschuldiging van “internationaal terrorisme” had veranderd in “het veroorzaken van gevaar voor anderen”. Alle aanklachten zijn nu vervallen.

De opperrechter heeft in het kort kort uitgelegd dat de beslissing is “gebaseerd op de wet en niet op politieke overwegingen “(op deze manier geeft hij indirect toe dat het hele proces vanaf het begin een politieke machinatie was en niet was gebaseerd op werkelijke feiten) en er is geen bewijs geleverd om vast te stellen dat we betrokken zijn bij “medeplichtigheid bij of het aanzetten” van de daad (kameraad Tadej en ikzelf) of “het in levensgevaar brengen van anderen” (kameraad Sanja en de kameraden Ivan S, Nikola et Ivan V)

De aanklager heeft acht dagen om in beroep te gaan, maar gezien de reactie van het publiek en de uitgebreide media-aandacht voor het proces verwachten we niet dat [als dit zou gebeuren ] het vonnis door het Hooggerechtshof zal worden gewijzigd.

Nu is onze energie gericht om onze drie kameraden vrij te krijgen van de groep ASI-AIT van de stad Vrsac van de aanklachten die tegen hen zijn ingediend wegens obstrcutie van de Justitie, omdat ze affiches hebben opgehangen met de leuze “Bevrijd de gevangen anarchisten” en ook om ervoor te zorgen dat aan onze Kroatische anarchosyndicalistische kameraad zijn paspoort wordt teruiggegeven, die zo al vier maanden in Servië wordt vastgehouden. Deze kameraad wordt nu door het Hof vastgehouden met dezelfde aanklacht als tegen de kameraden van Vrsac, maar ghij omdat hij met een stuk papier had gezwaaid waarop stond : “Anarchisme is geen terrorisme” in de rechtszaal tijdens onze eerste hoorzitting op 17 februari, toen we juist waren vrijgelaten van de voorlopige hechtenis na in verschrikkelijke toestanden daar zes maanden te hebben doorgebracht

Ik dank jullie allemaal voor de steun, wij zouden dit niet hebben klaargespeeld zonder de grote steun en de intense solidariteit van vele kameraden in Servië en de gehele wereld.

Salud y Anarquia

Ratibor

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *