Flyeractie Jumbo DC Beilen tijdens Dolle Domela dagen

reageer

[Beilen] Verslag Flyer-actie bij Jumbo DC in Beilen * Vrije Bond Arbeid

Ja hoor, daar zijn we weer!!

Afgelopen zaterdag 8 juni, tijdens de jaarlijkse Pinksterlanddagen, heeft de Vrije Bond – Werkgroep Arbeid wederom een flyer-actie bij het Jumbo distributiecentrum (DC) in Beilen georganiseerd. Dit om tijdens de ploeg-wisseling informatie te verstrekken aan arbeidsmigranten (werkzaam voor OTTO Workforce) die bij dit distributiecentrum werkzaam zijn. Bij deze actie was een grote groep van sympathisanten aanwezig, groter dan de voorgaande jaren.

Op de locatie aangekomen hebben we meteen ons spandoek uitgerold en tijdens een ploegwisseling, in een tijdsbestek van iets meer dan een uur, aan de poort van het Jumbo DC arbeidsrecht-flyers in het Nederland, Engels en Pools uitgedeeld. Velen werkers stopte om onze flyers aan te nemen. De meeste reageerde positief en namen de flyers graag aan, ook om deze aan hun (Poolse) collega’s te geven.

Na enige tijd verscheen er een medewerker van Jumbo, die vroeg wat we aan het doen waren. Er kon door de medewerker niets anders gezegd worden dan dat we ons op openbaar terrein bevonden en hierdoor niet weggestuurd konden worden. Dit omdat er natuurlijk niets illegaal gedaan werd. Dus gingen we gewoon door met flyeren aan de poort. Toen de ploegwisseling eenmaal voorbij was hebben we iedereen verzameld en zijn we weggetrokken. Iedereen was vol van energie, klaar voor een volgende actie.

Wel leek het er op dat er minder arbeidsmigranten aan de poort kwamen, en vroegen we ons af of dit afgestemd was.

Waarom deze actie?

De flyer-actie is bedoeld om arbeidsmigranten te wijzen op hun rechten, te waken niet gebruikt te worden tegen andere medewerkers en hen te wijzen op zelforganisatie. Dit werd gedaan door middel van het verspreiden van arbeidsrecht-flyers waarin de basis van arbeidsrecht voor flexwerkers kort en bondig in verschillende talen zoals Pools, Engels, Nederlands en Spaans is uitgelegd.

Een overgrote gedeelte van de medewerkers werkzaam in de Jumbo Distributiecentra zijn arbeidsmigranten, voornamelijk van Poolse afkomst. Deze arbeidsmigranten zitten in een benarde situatie waarin zij uitgebuit worden. Dit door aan veel te hoge normen te moeten voldoen, bij klachten op de wachtlijst te worden gezet en hierdoor geen werk krijgen maar wel moeten betalen voor onkosten, zijn geheel afhankelijk door aangeboden huisvesting die overigens in dubieuze staat is en grof voor betaald moet worden. Ook is eerder gebleken dat arbeidsmigranten bij een Jumbo Distributiecentrum zijn ingezet als stakingsbrekers, wat natuurlijk volkomen illegaal is! Arbeidsmigranten weten meestal niet wat hun rechten zijn, waardoor zij kwetsbaar zijn voor dergelijke soorten van uitbuiting. De flyer-actie is daarom bedoeld om arbeidsmigranten te wijzen op hun rechten, te waken niet gebruikt te worden tegen andere medewerkers en hen te wijzen op zelforganisatie en hiervoor handvaten aan te bieden.

Meer acties!

Deze actie is het initiatief van de Vrije Bond en meer acties zullen volgen, zoals onderstaande flyer-acties:

  • Vrijdag 5 juli Jumbo DC Beilen, tijdens de Dolle Dwaze Domela dagen.
  • Vrijdag 19 Juli FNV en OTTO Workforce kantoor Utrecht (mogelijk ook naar Jumbo DC Woerden, als dit mogelijk blijkt).
  • Vrijdag 2 augustus OTTO Workforce kantoor Den Haag, tijdens het No Border Camp.
  • Vrijdag 23 augustus Jumbo DC Beilen, tijdens het Vrije Bond Congres.

Tevens zal er door de Werkgroep Arbeid een discussie georganiseerd worden tijden de Dolle Dwaze Domela Dagen (4-7 juli). En zal er een workshop opgezet worden tijdens het No Border Camp (1-4 augustus).

Natuurlijk ben je uitgenodigd deel te nemen aan deze acties en/of workshops. Latere specifieke aankondigingen volgen.

Contact

Wil je in contact komen? Wil je betrokken raken of gewoonweg meer informatie over deze acties? Neem dan contact op!

Schrijf je email naar: vrijebond-arbeid (at) riseup (punt) net

, , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *