reageer

[Beilen] Flyer-actie bij Jumbo DC in Beilen

Ja hoor, daar zijn we weer een keer!!

Afgelopen vrijdag 5 juli, tijdens de Dolle Dwaze Domela Dagen, heeft de Vrije Bond – Werkgroep Arbeid nogmaals een flyer-actie bij het Jumbo distributiecentrum (DC) in Beilen georganiseerd. Dit om tijdens de ploeg-wisseling informatie te verstrekken aan arbeidsmigranten die bij dit distributiecentrum werkzaam zijn. Bij deze actie waren ook sympathisanten aanwezig.

Op de locatie aangekomen hebben we meteen onze spandoek uitgerold en tijdens een ploegwisseling, in een tijdsbestek van ongeveer een uur, aan de poort van het Jumbo DC arbeidsrecht-flyers in het Nederlands, Engels en Pools uitgedeeld. Veel werkers stopten om onze flyers aan te nemen. De meesten reageerden positief en namen de flyers graag aan, ook om deze aan hun (Poolse) collega’s te geven.

Deze keer verscheen er niet eens een medewerker van Jumbo om te vragen wat we aan het doen waren.  Het lijkt er haast op dat  het een gewoonte wordt dat er geflyerd wordt aan de poort. Toen de flyers zowat op waren is iedereen verzameld en zijn we weggetrokken. Iedereen was vol energie, klaar voor een volgende actie.

Waarom deze actie?

De flyer-actie is bedoeld om arbeidsmigranten te wijzen op hun rechten, te waken niet gebruikt te worden tegen andere medewerkers en hen te wijzen op zelforganisatie. Dit werd gedaan door middel van het verspreiden van arbeidsrecht-flyers waarin de basis van arbeidsrecht voor flexwerkers kort en bondig in verschillende talen zoals Pools, Engels, Nederlands en Spaans is uitgelegd.

Het overgrote gedeelte van de medewerkers werkzaam in de Jumbo Distributiecentra zijn arbeidsmigranten, voornamelijk van Poolse afkomst. Deze arbeidsmigranten zitten in een benarde situatie waarin zij uitgebuit worden. Dit door aan veel te hoge normen te moeten voldoen, bij klachten op de wachtlijst te worden gezet en hierdoor geen werk krijgen maar wel moeten betalen voor onkosten, zijn geheel afhankelijk door aangeboden huisvesting die overigens in dubieuze staat is en grof voor betaald moet worden. Ook is eerder gebleken dat arbeidsmigranten bij een Jumbo Distributiecentrum zijn ingezet als stakingsbrekers, wat natuurlijk volkomen illegaal is! Arbeidsmigranten weten meestal niet wat hun rechten zijn, waardoor zij kwetsbaar zijn voor dergelijke soorten van uitbuiting. De flyer-actie is daarom bedoeld om arbeidsmigranten te wijzen op hun rechten, te waken niet gebruikt te worden tegen andere medewerkers en hen te wijzen op zelforganisatie en hiervoor handvaten aan te bieden.

Meer acties!

Deze actie is het initiatief van de Vrije Bond en meer acties zullen volgen, zoals onderstaande flyer-acties:

  • Vrijdag 19 Juli FNV en OTTO Workforce kantoor Utrecht (mogelijk ook naar Jumbo DC Woerden, als dit mogelijk blijkt).
  • Vrijdag 2 augustus OTTO Workforce kantoor Den Haag, tijdens het No Border Camp.
  • Vrijdag 23 augustus Jumbo DC Beilen, tijdens het Vrije Bond Congres.

Tevens zal er een workshop opgezet worden tijdens het No Border Camp (1-4 augustus).

Natuurlijk ben je uitgenodigd deel te nemen aan deze acties en/of workshops. Latere specifieke aankondigingen volgen.

Contact

Wil je in contact komen? Wil je betrokken raken of gewoonweg meer informatie over deze acties? Neem dan contact op!

Schrijf je email naar: vrijebond-arbeid (at) riseup (dot) net
Check de website van de Vrije Bond

, , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *