Anti-autoritair Blok op TTIP demo 10 oktober-Am*dam

1

Anti-autoritair Blok op TTIP demo 10 oktober-Am*dam

Radicaal blok op anti-TTIP demo op 10 oktober in Amsterdam.

Verzamelen om 13:00 voor de Stopera (ligt bij de metrohalte van Waterlooplein), zie de zwart-rode vlaggen. Vanaf daar voegen we ons bij de demonstratie op het Jonas Daniël Meijerplein.

De flyer die hier voor is gemaakt kan je hieronder lezen

anarchist-flags

———————————————————————————

Voorbij de TTIP – de TTIP voorbij
Stel, je wilt dat de rijken nog wat rijker worden. Stel, je wilt winst maken zonder rekening te hoeven houden met arbeidsvoorwaarden of milieu.; Stel je wilt dat allemaal regelen zonder pottenkijkers, zonder hinderlijke vakbonden en lastige milieugroepen, maar enkel met politici die snappen dat rendement en concurrentie belangrijk zijn, maar welzijn en duurzaamheid niet. Stel, je wilt een soort internationale grondwet die zegt: ruim baan voor de ondernemers, ongeacht de consequenties. Wat doe je dan? Juist. Je regelt een verdrag waarin dat wordt vastgelegd. Aan zo ’n verdrag wordt gewerkt. Het heet TTIP.
In dat TTIP willen de VS en Europa afspraken vastleggen om handels –en investeringsbeperkingen af te breken. De gevolgen zijn aanwezigen op de demonstratie van 11 oktober ongetwijfeld bekend. . Bedrijven kunnen via een rechtbank van commerciële juristen schadeclaims indienen tegen regeringen die wetten aannemen waardoor zo’n bedrijf winst denk mis te lopen. Staten leggen

wetgeving die consequenties voor bedrijven heeft, eerst aan elkaar voor. In dit vooroverleg spelen bedrijven een hoofdrol, voordat parlementen er aan te pas komen. Regelgeving wordt hetzij afgestemd – waardoor strengere milieuregels minder streng worden –of wederzijds erkend –waardoor bedrijven die gevestigd zijn in landen met zwakke regelgeving, slechts aan die regels gebonden zijn, ook in landen waar strengere regels gelden.
Van dit soort maatregelen verwachten voorstanders dat het de handel en de economie doet groeien. Als dat al klopt dan gaan de voordelen ervan naar de bedrijven, niet of nauwelijks naar de bevolking en al helemaal niet naar het milieu. Op de achtergrond speelt machtspolitiek: Europa en de VS willen een sterker blok tegenover de rest van de wereld vormen. Minister Timmermans zegt openlijk over TTIP: het “is geen vrijhandelsverdrag. Het is een geopolitiek verdrag.” Zo gaan onze

arbeidsvoorwaarden en ons milieu verder naar de bliksem, en dreigen onze collectieve voorzieningen nog verder in handen van het grote geld te vallen. Dat verdrag moet weg.
Maar laten we verder kijken. Zonder TTIP was het milieu ook niet veilig. Zonder TTIP lagen onze lonen, sociale zekerheid, zorg, onderwijs en openbaar vervoer ook onder vuur van grote bedrijven en de staat. Dit is een proces dat al jaren gaande is om de politieke en economische macht verder te centraliseren bij een kleine groep multinationals en financiële instituten. TTIP is simpelweg een volgende stap. Zelf als we TTIP tegenhouden zullen ze dit proces op andere manieren proberen voort te zetten. Dus waarom zouden we het enkel bij TTIP laten?
Achter de gangmakers van TTIP zitten bedrijven en politici. Die beroepen zich op een heilig dogma: winst, rendement, concurrentie. Ons belang ligt in het verdediging van inkomens, sociale voorzieningen en milieu. Zolang rijkdom en macht aan de top zijn opgestapeld, zolang de winst regeert, zolang zal vrijheid, solidariteit en duurzaamheid niet veilig zijn.
Daarom, een dagdroom die méér kan worden als we dat samen willen. Stel, we willen als vrije en gelijkwaardige mensen kunnen leven. Stel, we vinden de solidariteit tussen mensen onderling belangrijker dan de winst van wie dan ook. Stel, we willen leven op een planeet die niet verschroeit of verzopen wordt, waar ruimte is voor ons allemaal. Wat let ons dan om daarvoor de handen inéén te slaan en van deze dagdroom realiteit te maken?
www.vrijebond.org

, , ,

Eén reactie op “Anti-autoritair Blok op TTIP demo 10 oktober-Am*dam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *