2

Anarchistische Muurkrant #4 Niet wijken voor de rijken. Vecht tegen gentrificatie!

Hier de vierde uitgave van de Anarchistische Muurkrant juni 2018. Ditmaal gaat de Muurkrant over, veryupping, gentificatie, en de mogelijkheden tot aanval. Download de Muurkrant, print en verspreid!

[Klik om te downloaden]

Niet wijken voor de rijken. Vecht tegen gentrificatie!

Een sluipmoordenaar dwaalt door de stad. Een sluipmoordenaar die het heeft gemunt op iedereen die niet rijk is en niet in het huidige hippe plaatje van de stad past. Een sluipmoordenaar die de stad probeert vrij te maken voor de opmars van dure winkels, yuppen en pop-up stores. Die sluipmoordenaar heet gentrificatie en duwt door middel van stadsontwikkeling iedereen die niet bij de rijke klasse hoort de stad uit.

Je ziet het in alle steden over heel de wereld. Arme buurten worden getransformeerd tot hippe winkelstraten om zo mensen met geld naar de buurten te trekken. Op die manier wordt er geprobeerd de buurten in financiële zin op te waarderen. Als gevolg stijgen de huren enorm en moeten de mensen die soms al jaren in die buurt wonen en daar hun sociale netwerken hebben opgebouwd oprotten omdat er voor hun geen plek meer is. En waar moeten die mensen heen? De projectontwikkelaar, politicus en rijke yup maakt het niks uit. Want als er niets aan je te verdienen valt ben je voor hun niet interessant. Dan ben je een last. En laten wij die last wezen.

Gentrificatie heeft vele aspecten en vele medeplichtigen. Het zijn niet alleen de projectontwikkelaars die rijk willen worden aan de woningen en winkelpanden. Het zijn ook de woningbouwcorporaties die sociale woningbouw verkopen aan de hoogste bieder zodat er goedkopere woningen verdwijnen.

Het is de gemeente die het proces toejuicht om zo de stad te kunnen verkopen als een metropool om nog meer grote bedrijven, toeristen en instituties naar de stad te trekken. En dit raakt niet alleen onze woningen. De stad wordt schoongeveegd van alle smetten. Iedereen die niet in het zogenaamde perfecte plaatje past wordt de stad uitgejaagd, elke uiting op straat wordt in de kiem gesmoord. Zo wordt graffitti verwijderd en daklozen en jongeren verjaagd. De stad wemelt van politie en hangt vol met camera’s zodat iedereen in de gaten kan worden gehouden om hun perfecte plaatje te verdedigen. De stad is tot handelswaar verworden, een betonnen huls waar mensen geld mogen komen uitgeven met overal dezelfde koffiebarretjes, boetiekjes en cupcakewinkels. De stad is de nieuwe fabriek, ze is het middel geworden waarmee de elite zich verrijkt.

Maar de stad is niet van hen die ons onderdrukken en proberen te verjagen. De stad is niet van het geld en de rijke elite. De stad is een plek waar wij moeten kunnen leven en ons zonder bemoeienis en druk in maximale vrijheid moeten kunnen ontplooien. Wij moeten de stad opeisen en onze buurten verdedigen. Afwachten is geen optie. We moeten de aanval inzetten op zij die ons onderdrukken. Want de verantwoordelijken en hun medeplichtigen zijn niet onaantastbaar. De projectontwikkelaars hebben kantoren. De gemeente heeft infrastructuren, bijeenkomsten en vergaderingen. De politie die met geweld iedereen die zich niet conformeert aan de zogenaamde sociale norm onderdrukt heeft voertuigen en camera’s die ons in de gaten houden. En natuurlijk de rijken zelf met hun vastgoed, luxe restaurants en dure auto’s.

Het scala aan vijanden is breed maar dit geeft ook verschillende mogelijkheden en doelwitten voor de aanval en voor een dynamische interventie. Als wij overal worden onderdrukt door staat en kapitaal, kunnen we ook overal toeslaan. Het is niet noodzakelijk om te wachten voor een massale opstand. We laten ons niet langer omlaag trappen. Vanaf nu trappen we terug. Als we blijven afwachten zullen de rijken en hun politici ons blijven verdrijven. Ook al zijn de middelen oneerlijk verdeeld, de aanval ligt in onze handen. De keuze voor revolte is altijd aanwezig!

We laten ons niet verdrijven. Vecht tegen gentrificatie!

 

[Zijkolom]

Brandblusser vullen met verf

Wil je wat yuppen winkels, banken en kantoren van een ander kleurtje voorzien dan is een brandblusser gevuld met verf een snelle en effectieve manier. Je hebt hiervoor een poederblusser nodig. Let op dat het een draaidop heeft met een kartelrand.

1. Draai de dop los tegen de klok in. Je kan de dop los tikken met een hamer.

2. Nu kan je de dop met drukpatroon er uit trekken en de brandblusser legen in een vuilniszak. Spoel het laatste poeder weg met water.

3. Vul de brandblusser met verf en draai de dop er weer goed op.

4. Klaar voor actie. Tijd om de straat op te gaan.

 

Website Autonomen Den Haag

, ,

2 reacties op “Anarchistische Muurkrant #4 Niet wijken voor de rijken. Vecht tegen gentrificatie!

  • De onroerend goed bedrijven zijn ondoorzichtig, wie zit er werkelijk achter grote vastgoed-fondsen?

  • Heel goed hoor om gentrificatie tegen te gaan en op te komen voor mensen die de stad uit gejaagd worden. Ik vraag me wel af of je met dingen bekladden met verf spuitbussen ook maar een enkele stap dichterbij het tegengaan van gentrificatie komt. Ik denk niet dat iemand zich daar mee geholpen voelt. Een massaal protest organiseren en op die manier je stem laten horen lijkt me nuttiger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *