[Amsterdam] Boekpresentatie: Holterman – Volken zonder staat

Fort van SjakooJodenbreestraat 24
Amsterdam
reageer

[Amsterdam] Boekpresentatie: Holterman – Volken zonder staat

Vrijdag 14 december 17.00 uur presentatie van Volken zonder staat, het nieuwe boek van Thom Holterman in het Fort van Sjakoo, Jodenbreestraat Amsterdam. Alle belangstellenden hartelijk welkom.

Er zijn vandaag de dag nog volken zonder staat, dat wil zeggen heerschappijvrije samenlevingen. De mensen in deze samenlevingen maken bewust de keuze machtsvorming en gezag af te wijzen. Antropologische studies laten zien dat zij wel degelijk regels ingesteld hebben en ook een vorm van rechtspraak kennen.  Een rechtspraak die gericht is op verzoening in plaats van op vergelding. Zulke samenlevingen kennen geen instantie met een geweldsmonopolie om die regels en rechtsuitspraken dwingend op te leggen zoals dat in westerse samenlevingen gebeurt.

Thom Holterman analyseert hoe mensen in niet hiërarchische samenlevingen leven en die in stand houden. Dat hangt samen met elementen als: heerschappijvrije gezindheid, het streven naar autonome vormen van associatie en het afwijzen van centraal gezag. Door het kapitalisme werd de arbeid gescheiden van andere activiteiten van het leven, om die arbeid te onderwerpen aan de wetten van de markt. Hierdoor verdwenen alle organische vormen van het bestaan en daarvoor kwam in de plaats een verschillend, geatomiseerd en individualistisch type organisatie.

Deze middag is de feestelijke presentatie van deze nieuwe uitgave van Kelderuitgeverij.

Thom Holterman en Marius de Geus houden een korte inleiding over deze nieuwe uitgave. Daarna een hapje en een drankje.

 

, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *