reageer

[Amersfoort] Herdenking van de 740 mensen als slachtoffer van Frontex acties

Activisten van de Vrije Bond Utrecht en Extinction Rebellion Amersfoort hebben op de Wereldvluchtelingendag bij de Bernard kazerne in Amersfoort 740 mensen herdacht door 740 strepen te krijten bij de toegangsweg van de kazerne. Deze mensen zijn dit jaar tijdens hun vlucht verdronken in de Middellandse Zee.

frontex

De internationale campagne Abolish Frontex (Frontex afschaffen) heeft deze dag uitgeroepen tot actiedag tegen Frontex. Frontex is een Europees samenwerkingsverband die de weg naar Europa steeds onmogelijk maakt voor mensen die op zoek zijn naar veiligheid. De Frontex militairen doen dit door middel van bijvoorbeeld militaire operaties, het terugsturen van vluchtelingen met hun gammele bootjes en het samenwerken met corrupte Noord Afrikaanse regimes (pushbacks). Sinds de oprichting van Frontex zijn ruim 40.000 mensen overleden tijdens hun vlucht naar Europa. Frontex werkt hieraan mee en gaat in die zin over lijken. 

frontex

De actie is voor de landmacht kazerne gehouden, omdat Nederland mee werkt aan deze militarisering van de grensbewaking en Europa een oorlog aan het voeren is tegen vluchtelingen. Vluchtelingen worden door de militairen gezien als vijanden en niet als mensen die op zoek zijn naar een veilig bestaan. 

frontex

Met dit protest willen wij alle vluchtelingen herdenken die zijn gestorven tijdens hun vlucht naar een veilig Europa en eisen wij directe stopzetting van alle activiteiten van Frontex zodat niet meer mensen zullen verdrinken. Voor meer informatie zie abolishfrontex.org

Vrije Bond Utrecht

, , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *