2

[Alphen a/d Rijn] Poolse arbeider in Nederlandse gevangenis. Vrijheid voor Radek!

Enkele weken geleden verscheen er op de website 325.nostate.net een bericht over een Poolse man in de PI in Alphen a/d Rijn. Het bericht werd geplaatst door de Anarchistische Federatie van Silesa (AFS), door middel van contact met hun kunnen we nu iets meer vertellen over de situatie rondom de gevangenschap van de man genaamd Radek.

Op 22 oktober 2018 berichten lokale media over een “verwarde man” in de Poolse ambassade te Den Haag. Hij zou zichzelf met benzine hebben overgoten en daarna hebben gedreigd zichzelf in brand te steken. Na een gesprek met de politie dat een paar uur duurde gaf hij zich vrijwillig over en werd hij aangehouden. Pas enkele maanden later verschijnt er op Omroep West – de laffe lokale spreekbuis van de politie – een kort artikel over de zaak, het is dan ook dat Radek voor het eerst in de rechtbank verschijnt na enkele maanden in voorarrest te hebben gezeten. Uit het artikel is weinig gedetailleerde informatie te halen en het verdwijnt snel tussen alle ander bagger van de lokale omroep.

Uitbuiting van arbeiders

Uit contact met de AFS blijkt dat zowel de arbeidsomstandigheden van Radek als zijn woonsituatie overeenkomen met die van veel Oost-Europese arbeiders in Nederland. Zijn salaris zou lager liggen dan dat van Nederlandse arbeiders, zijn appartement –dat hij via het uitzendbureau huurde – kostte hem 90 euro per week terwijl hem verzekerd was dat de woning gratis zou zijn, ook simpele financiële overzichten zoals loonstroken en lijsten van totaal gewerkte uren werden hem weerhouden. Verder kreeg hij te maken met intimidatie en ongewenste huisbezoeken tijdens periodes van ziekte door “mannen van de baas” die op hem inpraten en hem probeerden te forceren om weer te gaan werken.

De hiervoor genoemde gevallen zijn geen fenomenen maar passen in een structureel kader. Het is welbekend dat arbeidsmigranten, vooral afkomstig uit Oost-Europa, te kampen krijgen met uitbuiting, leugens, extreem hoge werkdruk, slechte woonomstandigheden en gevaarlijke arbeidssituaties. Een van de meest beruchte uitzendbureaus voor deze arbeiders is het bedrijf OTTO Workforce, dat berucht is vanwege de uitbuiting en vernedering die ze arbeiders aandoet die bij het bedrijf in dienst zijn.

De uitbuiters hebben namen en adressen

Radek werkte via een ander uitzendbureau: E&A Uitzendbureau. Het bedrijf specialiseert zich naar eigen zeggen in Poolse flexwerkers en heeft tien uitzendlocaties in Polen en een locatie in Kroatië. In Nederland heeft het bedrijf ook een tiental vestigingen zowel op arbeidslocaties als in de regio daaromheen, het hoofdkantoor is gelegen in Tilburg aan de Emma Goldmanweg 8H – de ironie wil het hebben.

Via het uitzendbureau werkte Radek voor XPO Logistics als heftruckchauffeur in Oss. XPO logistics is een Amerikaanse multinational en is wereldwijd een van de grootste bedrijven op het gebied van transport en logistiek.

Door de zeer weinige aandacht die de zaak van Radek kreeg zijn beide bedrijven niet geconfronteerd geweest met de situatie. Daarbij zijn de motivaties van Radek in de doofpot gestopt door zowel de media als de Nederlandse staat, daarom hielden kameraden in Polen op zondag 7 April een manifestatie in Warsaw voor de Nederlandse ambassade, helaas hadden ze hun benzine thuisgelaten…

Tegen alle bazen, vrijheid voor Radek.

Hoewel Radek werd weggezet als “verwarde man” werd hij allesbehalve zo behandeld. Hij zit al maanden lang in voorarrest en er werd in een eerste zitting 12 jaar gevangenisstraf geëist. Radek’s acties in de ambassade waren een poging om de omstandigheden van migrantenarbeiders in Nederland te belichten. Nadat hij zichzelf had overgoten met benzine eiste hij dat er journalisten ter plaatse zouden komen zodat hij zijn verhaal zou kunnen doen.

Radek benadruktte in alle gesprekken die hij heeft gehad met de AFS dat zijn acties niet alleen om hem gingen, maar om alle arbeiders die worden uitgebuit, zijn motivering heeft hij verder uitgelegd in een brief die hij vanuit de bajes heeft geschreven (te vinden in de bijlage van dit artikel).

Momenteel zit hij nog steeds in de PI van Alphen a/d Rijn, zijn rechtszaak zal plaatsvinden op 30.04.2019 om 11.00 in het Paleis van Justitie in Den Haag. Tot die tijd ontvangt hij graag post, lezen is een van de weinige bezigheden voor hem in de bajes. Brieven kunnen gestuurd worden naar:

Radoslaw Bogacki RB number 08445474
Pl Alphen aan den Rijn
Locatie Eikenlaan 36 PO BOX 762 2400
ALPHEN AAN DEN RIJN

Kameraden uit Polen vragen om hulp om het nieuws over Radek en de uitbuiting van arbeiders in Nederland te verspreiden. Groot gelijk, de nu steeds meer aanwezig door apps gestuurde “To Go”-Flex manier van leven wordt gevoed door de uitbuiting van mensen die voor de dagelijkse samenleving verborgen gehouden worden. Ze vullen s’ nachts de schappen bij in supermarkten, breken hun botten in distributiecentra en plukken de groentes en bloemen die gesneden en voorverpakt in de Albert Heijn liggen.

Alweer duikt de vraag op “waar blijft de Hollandse opstand?”. We weten wat ons te doen staat, de uitbuiters zijn niet veranderd – af en toe is er een “groen” verf tintje overheen gegoten, laten we onszelf organiseren “het is de hoogste tijd”.

Vrijheid voor Radek!
Tegen het kapitalisme & de precariteit!
Tegen de gijzeling van onze levens!


, , , , , , , , ,

2 reacties op “[Alphen a/d Rijn] Poolse arbeider in Nederlandse gevangenis. Vrijheid voor Radek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *