2

Algemene staking, vliegende piketten en de Vrije Bond

Vrije Bond en ACOD leden op de sluis van Evergem

Op 30 januari was er algemene staking in België.  We riepen op om met een groep van de Vrije Bond naar de haven van Gent te gaan  en daar de piketten van de havenarbeiders en metaalarbeiders  te gaan versterken. Na te hadden verzameld aan het Dampoortstation trokken we die dag in groep met de fiets naar het Skaldenpark in de Gentse haven waar we deelnamen aan het blokkeren van de toeganswegen tot dit industriepark (waar één van onze leden tewerkgesteld is).  Door de toeganswegen tot dit industriecentrum te blokkeren slaagden de militanten van de verschillende bonden erin om het gehele industriepark (een van de grootste in de haven ) stil te leggen en de levering van nieuwe grondstoffen te blokkeren.
Na verloop van tijd  kregen we plots een telefoontje van een kameraad die hulp vroeg om de sluis bij Evergem te blokkeren/bezetten (dit is een sluis die de toegang tot de haven voor binnenschepen beheerst). Na een kort overleg besloten we om met de groep van de Vrije Bond onszelf beschikbaar te maken voor deze actie en als vliegend piket de mensen aan de sluis te gaan versterken. Met een bestelwagen van een kameraad werden we snel van de ene locatie in de haven naar de sluis gebracht.  De  binnenschepensluis van Evergem werd al vanaf de vroege uurtjes geblokkeerd door een zeer kleine groep van vastberaden ACOD leden (ACOD maakt deel uit van de socialistische vakbond) die door fysiek zichzelf op de sluis te plaatsen verhinderden dat deze in werking werd gesteld. Onze hulp werd dan ook gewaardeerd en na de eerste kennismaking volgden algauw geanimeerde gesprekken. Die dag was het ook bijzonder koud maar gelukkig slaagden we er al snel in een stevig vuur aan de praat te krijgen om onzelf warm te houden. Binnen de kortste keren lagen een 9 tal binnenschepen stil voor de sluis en begon de omvang van deze economische blokkade steeds zichtbaarder te worden. Met de blokkade van deze sluis en twee andere die door door de bonden werden bezet, slaagden we erin om het ganse binnenwaterverkeer rond Gent tot stilstand te brengen. Op deze manier konden we een waardevolle bijdrage leveren aan de vele acties, piketten, blokkades,wilde betogingen enz.. die die dag plaatsvonden.

Toen het stillaan 15u begon te naderen verplaatsten we onszelf opnieuw, ditmaal  richting het UNIZO kantoor in de Lange Kruisstraat in het centrum van Gent waar we een picketline van de Vrije Bond gepland hadden. (Unizo is de unie van zelfstandige ondernemers, deze organisatie is beducht wegens het inzetten van deurwaarders tegen piketten om deze te breken met dwangsommen en dit in het verleden ook veelvuldig heeft gedaan) We werden echter opgewacht door een 3 tal politie overvalwagens gevuld met agenten en een officier die ons duidelijk maakte dat we beter onze plannen konden aflassen. Er was echter  goed nieuws te melden,  Unizo (en de politie overduidelijk) had lucht gekregen van onze actie en had besloten z’n kantoor die middag uizonderlijk te sluiten. Een onverwacht succes!  We hoeven maar iets aan te kondigen en UNIZO sluit z’n deuren…prima zo en hou de deuren maar voor altijd gesloten zouden we dan zo zeggen.  Na een kort beraad stelden we ons dan maar 50 meter verder op op het Sintbaafsplein waar we onze spandoeken ontrolden en onze gegelegenheidskrant “recht door zee” uitdeelden aan passanten en vakbondsmilitanten die daar aankwamen voor een militantenconcentratie na een betoging van ACLCV, ACV en ABVV militanten.  Hiermee kwam de dag voor het vliegend piket uiteindelijk tot een einde.
Een geslaagde actiedag! Op naar de volgende!
(een uitgebreid verslag over de algemene staking in België en een dagverslag van 1 van de deelnemers aan het vliegende piket van de Vrije Bond  in de haven van Gent  zal (als alles goed gaat) te vinden zijn in het volgende nummer van Buiten de Orde)

,

2 reacties op “Algemene staking, vliegende piketten en de Vrije Bond

  • Wow, goed werk! Wat een actie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *