AGA discussieavond: vrijheid van meningsuiting

MKZEerste Schinkel­straat 16
Amsterdam
reageer

AGA discussieavond: vrijheid van meningsuiting

vrijheid van █████████████ / freedom of ██████Na een succesvolle eerste versie houdt de Anarchistische Groep Amsterdam op 22 mei een tweede discussieavond. Er wordt een presentatie gehouden over het onderwerp, en zowel tijdens als na de presentatie is er ruimte voor vragen, opmerkingen en discussie. De presentatie zal in het Nederlands zijn. Op verzoek kan voor een Engelse vertaling gezorgd worden. De discussie kan uiteraard meertalig zijn. De avond vindt plaats in het MKZ, begint om 19u30 en de toegang is gratis.

Introductie

Vrijheid van meningsuiting – bedankt voor het cadeautje!

Dat we onze regering dankbaar moeten zijn voor het feit dat ze ons toestaat, dát te doen, wat mens-eigen is, namelijk met anderen te communiceren over wat we denken en voelen, is eigenlijk wel opmerkelijk. De democratische burger heeft namelijk vastgesteld – en dat wordt hem ook regelmatig verteld – dat de vrijheid van meningsuiting bij veel mensen een niet altijd vanzelfsprekend gegeven is. Mensen die onder een dictatoriaal bewind moeten leven, worden immers vaak door hun regering monddood gemaakt.

Dat ook hier in dit land grenzen aan de vrijheid van meningsuiting worden gesteld, weet ook de kritische democratische burger. Met enige bezorgdheid wijst hij op de discrepantie die mogelijk ontstaat met het verbod op het zaaien van haat en discriminatie. Bovendien waarschuwt hij dat het recht op vrijheid van meningsuiting volgens de standaard van een dubbele moraal gehandhaafd wordt en blijkbaar niet voor alle burgers geldt. “Leve de republiek!” roepen op de Kroningsdag, kan zo te zien niet ongehinderd. Maar daarmee heeft deze kritische burger nog lang niet begrepen onder welke voorwaarden het hoogste goed in onze samenleving daadwerkelijk mogelijk is. Zou hij er serieus over nadenken, zou hij zijn regering misschien wel helemaal niet dankbaar zijn voor dit mooie cadeautje.

Tijdens deze discussieavond gaan we met elkaar in debat over de werkelijke grenzen van de vrijheid van meningsuiting en de neoliberale ideologische structuren die daaraan ten grondslag liggen. Tevens zullen we kort ingaan op verwante domeinen, zoals de vrijheid van godsdienst en de onafhankelijkheid van de wetenschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *