Actieweek Stop wapenhandel naar Egypte

reageer

Actieweek Stop wapenhandel naar Egypte

Stop wapenexport naar Egypte!
Stop de oorlog tegen migranten
Kom in actie: 20-26 september

Er zijn flyers, posters en een persbericht die gebruikt kunnen worden door lokale groepen. Aankondigingen van openbare lokale acties zullen hier bekend gemaakt worden!

Er is ook een facebook event

Stop wapenhandel

Aangekondigde acties:

Recent gaf de regering een vergunning af voor een grote wapenexport naar Egypte. Wapenbedrijf Thales mag voor €114 miljoen radar- en commandosystemen leveren die in Duitsland ingebouwd worden in een fregat voor de Egyptische marine. Egypte is een land met duizenden politieke gevangenen, een gemuilkorfde pers, onvrije verkiezingen, veelvuldige mensenrechtenschendingen en een militaire regime. De Nederlandse regering heeft echter geen bezwaar tegen de order. We roepen daarom op om in de Vredesweek (20-26 september) een lokale actie te organiseren bij een van de Nederlandse vestigingen van Thales en te protesteren tegen wapenhandel naar Egypte.

Egypte is samen met oa bondgenoot Saoedi-Arabië betrokken bij de oorlog in Jemen. Het land is ook steeds actiever bij de oorlog in buurland Libië. Intussen verslechteren de verhoudingen met Turkije en Ethiopië.

Egyptische grensbewakers treden hard op tegen vluchtelingen en migranten, er zijn talloze meldingen van van geweld door de Egyptische kustwacht en marine. Er wordt regelmatig op vluchtelingen geschoten. De EU levert aan Egypte training, geld en materieel voor het tegenhouden van ‘illegale migranten’.

Thales levert de wapens voor oorlog en onderdrukking

Duitsland zal nog vijf fregatten aan Egypte leveren. Er is een groot risico dat Thales ook hiervoor radar- en commandosystemen zal leveren. Thales heeft ook in deze stad een vestiging. Wij eisen dat het bedrijf afziet van deze wapenexport, dat de regering de vergunning intrekt en zeker geen nieuwe vergunningen zal verstrekken.

Actieweek

In de week van 20 tot en met 26 september roepen we op tot actie tegen Thales. Organiseer een demonstratie, bannerdrop of iets anders strijdlustigs om te protesteren tegen de aankomende wapenexporten naar Egypte.

Thales heeft in Nederland op de volgende plekken locaties:

  • Hengelo
  • Huizen
  • Eindhoven
  • Delft
  • Den Haag
  • Amsterdam (Gemalto, onderdeel van Thales)

Er zijn flyers, posters en een persbericht die gebruikt kunnen worden door lokale groepen. Aankondigingen van openbare lokale acties zullen hier bekend gemaakt worden!


Overgenomen van Stop the War on Migrants

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *