2

MAPA heeft geld nodig! publicatie uit Portugal

Libertaire krant uit Portugal heeft geld nodig, alle beetjes helpen!

hieronder de link voor de crowdfunding.
https://ppl.com.pt/en/prj/mapa (in engels)
Onderaan de tekst staan de bankgegevens.


Wat is het?
MAPA is een project van kritische informatie die driemaandelijks de krant MAPA in papieren versie uitbrengt en die de site jornalmapa.pt bijhoudt. Het project is in 2012 opgericht en heeft sindsdien 18 edities uitgebracht, daarbij hadden de eerste versies 16 pagina’s wat is opgelopen tot 48 pagina’s vandaag de dag.

De krant brengt nieuws, reportages, illustraties, feiten en opinies vanuit een vrij perspectief en, daardoor, ver van de beïnvloedende sferen van politieke partijen en economische groepen van welke kleur dan ook.

MAPA is een krant die de ontwikkeling van kritiek als input voor het denken en een onafhankelijke en vrije houding in alle aspecten van het leven voor staat. Het is een krant die ontstaan is vanuit een collectief van libertaire diversiteit, die in informatie een middel vindt om te werken aan een sociale transformatie en die via het informatieve project een duurzaam alternatief creëert ten opzichte van de informatieve nieuwsorganen die in Portugal domineren en welke, in de meeste gevallen, grote politieke en corporatieve (media) interesses hebben.

MAPA is een middel bij het verspreiden van ideeën en debatten die zich ontwikkelen rond de sociale, economische en milieu discussies, welke zowel in de Portugese samenleving als in de rest van de wereld voorkomen.

Op de pagina´s van de krant hebben gestructureerde actuele thema’s een vaste plek, zoals de transformaties en destructieve processen van de landelijke en natuurlijke territoria, de ecologische en sociale implicaties van de ontwikkelingsmodellen, zoals de energetische sector en de voedsel industrie, die aan de bewoners van deze planeet opgelegd worden, het politionele geweld, de controle die de staat uitoefent op de burgers, de steden en de stedelijke ruimtes. MAPA is een communicatie kanaal maar ook een plek van verzet in tijden van oorlog.

Hoe werkt het?

Het project wordt uitgedacht en uitgevoerd door een collectief bestuur die zich op horizontale wijze georganiseerd heeft door middel van de Vereniging MAPA Crítico, waarbij de digitale hulpmiddelen essentieel zijn vanwege de vaak, in geografische zin, ver van elkaar verwijderde leden. De beslissingen over wat er gepubliceerd wordt, hoe men het organiseert en hoe de uitgave en de hele structuur worden vormgegeven, worden in een collectieve bijeenkomst genomen. MAPA werkt op vrijwilligersbasis, zowel wat betreft de samenwerkingen, het schrijven van artikelen, de illustraties, de fotografie en de grafische vormgeving, als ook de distributie en de coördinatie van de papieren en online uitgave van het project. Het collectief volgt een open beleid waarin zowel de lezer, de achterban als het algemeen publiek voorstellen kunnen aandragen.

Welke steun hebben we nodig?

De financiering van het project komt voornamelijk vanuit de abonnees, donaties en, voor een kleiner gedeelte, uit de directe verkoop van de losse nummers. Vanwege de groei van de structuur van de krant (een vermeerdering van de medewerkers en van het distributie netwerk), bestaat er een groeiende behoefte aan middelen en, meer concreet, aan financiering. Na vijf jaar kunnen we concluderen dat er behoefte is aan een stevige en permanente basis van financiering om deze groei te kunnen bewerkstelligen en nog vele jaren door te kunnen gaan met het publiceren van kritische informatie.

Om te kunnen voldoen aan de onkosten van 2018 hebben we 6000€ nodig. Deze onkosten, die onder de werkelijke kosten van het project uitkomen, zijn de minimale onkosten die nodig zijn om het voortbestaan van het project te kunnen garanderen en die ons de mogelijkheid geven om, op een veilige en comfortabele wijze, de financiële toekomst van het project te kunnen plannen zonder dat het daarbij nodig is de publicatie van de krant te onderbreken.

De kosten op een rij:
PPL Commissie: 300€
Drukwerkkosten van de krant MAPA: 65% (3705€)
Distributie: 20% (1140€)
Vaste lasten: 15% (855€)

Financiële steun is zeer welkom!

hieronder de link voor de crowdfunding:
https://ppl.com.pt/en/prj/mapa (in engels)

Stort gul op:
Associação MAPA CRÍTICO
IBAN PT50 0035 0774 00143959530 98

Website http://www.jornalmapa.pt

, , , ,

2 reacties op “MAPA heeft geld nodig! publicatie uit Portugal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *