reageer

Terugluisteren: alle lezingen ‘Anarchisme als theorie van maatschappijverandering’ online

anrchismeLezingenreeksInternetDe afgelopen maanden organiseerde Autonomen Den Haag in samenwerking met Peter Storm een vijfdelige reeks lezingen over het Anarchisme als theorie van maatschappijverandering. Alle lezingen zijn inmiddels terug te luisteren via onze Soundcloud pagina, zie hieronder voor de links. Wij willen Peter hartelijk bedanken voor het vele werk dat hij heeft gestoken in zijn bevlogen lezingen, en het delen van zijn grote kennis van de (vorming van) anarchistische theorie.

Op demonstraties en acties komt men vaak anarchistische spandoeken, vlaggen en leuzen tegen. Maar de anarchistische traditie heeft veel meer te bieden dan strijdbare leuzen en mooie symbolen. Anarchistische opvattingen over wat er mis is, hoe een betere wereld er uit kan zien en wat voor wegen geschikt zijn om van het onvrije hier en nu naar een vrije en solidaire wereld te komen, zijn ontwikkeld door allerhande schrijvers en denkers. Van de anarchistische ideeënwereld kunnen we vandaag en morgen nog steeds veel leren.

Vanuit dat idee volgt een vijfdelige reeks lezingen over het anarchisme als sociale en kritische theorie voor maatschappijverandering. Verwacht geen uitvoerige verhalen over revoluties en anarchistische activiteiten, ookal zal een enkele subversieve anekdote niet ontbreken. Maar primair gaat het om de anarchistische ideeënwereld.

Alles bij elkaar zijn de lezingen bedoeld, niet om een complete geschiedenis van het anarchisme te geven, maar wel om mensen iets te laten zien van de kracht en veelvormigheid van de anarchistische theorieën. Als mensen door de de lezingen aangemoedigd worden zelf eens een anarchistische klassieker ter hand te nemen om het eens voor zichzelf achter te komen hoe het zit, dan is de opzet geslaagd.

19-01-2016 Lezing 1: Kernbegrippen en voorlopers van anarchistische theorie
16-02-2016 Lezing 2: De anarchistische beweging in de negentiende eeuw. Proudon en Bakoenin
15-03-2016 Lezing 3: Kropotkin, Malatesta en het klassieke anarchisme
19-04-2016 Lezing 4: Anarchisme in de arbeidersbeweging
17-05-2016 Lezing 5: Moderne anarchistische denkers

, , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *