200 jaar Bakoenin met Dick Gevers

reageer

200 jaar Bakoenin met Dick Gevers

Zaterdag 15 november

Teatro Munganga
Schinkelhavenstraat 27
Amsterdam

Open: 19.30 / Aanvang 20.00

Ter gelegenheid van de tweehonderdste verjaardag eerder dit jaar van de Russische anarchist Michael Bakoenin zal Dick Gevers spreken over het leven en de ideeën van deze belangrijke denker uit de geschiedenis van het anarchisme.

bakoenin
Anders dan zijn tijdgenoten Proudhon en Marx schreef Bakoenin geen dikke boeken. Veel van zijn ideeën heeft hij opgetekend in brieven en fragmentarische teksten.
Vanwege de tegenstelling tussen de anarchistische opvattingen van Bakoenin en de meer autoritaire ideeën van Marx over het socialisme raakten de twee van elkaar verwijderd. Uiteindelijk leidde dit, mede naar aanleiding van verschil in opvatting over de Parijse Commune, tot de uitsluiting van Bakoenin en anderen van de Internationale.


Het levensverhaal van Bakoenin leest als een avonturenroman. Niet de studeerkamer was zijn thuis, dat waren de barricaden.  Toch was hij zeker in zijn tijd een bekende en belangrijke denker, die een flinke bijdrage heeft geleverd aan de basis van het anarchistische gedachtegoed.

Vertrekkend vanuit zijn jeugdjaren in het Russische Priamukino, via de Peter en Paul gevangenis in Moskou, de Siberische strafkampen en de revolutionaire barricaden van Europa neemt Dick Gevers ons mee op een verkenningstocht langs de verschillende ideeën die het anarchisme van Bakoenin rijk is, op zoek naar de rode draad in zijn denken.

Na afloop is de bar open.

Georganiseerd door:

Anarchistische Groep Amsterdam
www.agamsterdam.org

Anarcho-Syndicalistische Bond
www.asbamsterdam.espivblogs.net

Vrije Bond
www.vrijebond.org

, , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *