[Amsterdam] 2.Dh5 Uit de pan - in het vuur

reageer

2.Dh5 2021 – Uit de pan – in het vuur

Het 2.Dh5 Festival is een jaarlijkse bijeenkomst voor wereldversleutelaars uit binnen- en buitenland, een plek om grassroots campagnes en de radicale tactieken en methoden die ons dichter bij ons ideaal van een samenleving gebaseerd op vrijheid en solidariteit brengen te bespreken. In verband met de coronabeperkingen krijgt het 2.Dh5-festival 2021 een nieuwe vorm, details volgen komende maand. Houd onze website en Facebook in de gaten voor aankondigingen en informatie.

Intussen presenteren we het thema voor de vijftiende editie van 2.Dh5:

“Uit de pan – in het vuur”

Dit gezegde drukt uit wat we in de loop van 2020 hebben meegemaakt – het gevoel dat ‘politiek as usual’ aan het evolueren is van slecht naar nog erger. Voor velen van ons is dit geen nieuw gevoel – het pure overleven van onze kameraden en communities heeft jarenlang verzet tegen situaties die altijd van kwaad tot erger lijken te gaan gekost, ondanks de dappere inspanningen van onze ‘politiek as usual’.

De schok van COVID-19 heeft ons hele leven op veel verschillende manieren ontworteld en de impact van deze crisis zal het leven in de nabije toekomst blijven bepalen. Hoe zal de wereld eruit zien na Corona en hoe past onze politiek in deze toekomst? Staan we aan de vooravond van weer een wereldwijde economische crisis, waarvan we de omvang nog nooit eerder hebben gezien? En wat te doen met de voortdurende klimaatramp die onheilspellend opdoemt aan de horizon van de mensheid?

Er komt verandering, of we het nu leuk vinden of niet, zoveel is duidelijk. De vraag die overblijft is welke politieke vormen, allianties en verbintenissen we samen kunnen aangaan.

‘Uit de pan – in het vuur’ drukt veel gedeelde zorgen uit als gevolg van de huidige reeks rampen. Maar het is ook een aansporing voor ons om ‘met vuur te spelen’ in onze politieke praktijken, voor ons om ‘de vlammen van onze ontevredenheid aan te wakkeren’ en voor ons om nieuwe vormen van verzet en transformatieve verandering ‘aan te wakkeren’. We staan allemaal op het punt het vuur in te gaan, maar dan in ieder geval samen – in de woorden van de radicale IWW-hymne ‘Solidarity Forever’.

We kunnen een nieuwe wereld laten oprijzen uit de as van de oude.

, , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *