reageer

Persbericht 1 mei in Nijmegen

1 mei
Afgelopen zaterdag organiseerde een coalitie met onder ander leden van de Vrije Bond een Anti-Kapitalistische 1 mei demonstratie in Nijmegen. Hier onder het afsluitende persbericht van de organisatiegroep.

Vandaag vierden we in Nijmegen een strijdbare antikapitalistische 1e mei. 250 mensen hadden zich aangesloten om deze dag van vrijheid en solidariteit te vieren. Halverwege de demonstratie op het moment dat er een spandoek werd opgehangen om adecco om te dopen in “uitzetbureau”, greep de politie op onnavolgbare wijze in. De politie liet vervolgens de demonstratie volledig escaleren door buitensporig agressief op te treden. We hebben ons echter niet laten uiteen drijven en hebben de demo als groep kunnen eindigen op het station.

Op het Stationsplein heeft een schoonmaakster en organiser de activisten toe gesproken. Zij benadrukten het belang van solidariteit op de werkvloer en van organiseren om je eisen binnen te halen en maakten een koppeling hoe we samen deze wereld kunnen veranderen. De demonstratie begaf zich vervolgens als een vrolijke optocht met veel vlaggen, spandoeken en muziek naar de volkswijk wolvenkuil.

In de volkswijk hebben we het versgekraakte autonome centrum bezocht. Hier kregen we te horen dat het steeds belangrijker is om jezelf te organiseren binnen vrije ruimtes. Verder op sprak de maker van “leegstand zonder zorgen” over de afbraak van sociale rechten door middel van antikraak en tijdelijke huurcontracten. Hierdoor verdwijnt de sociale cohesie uit de buurt en is het makkelijker zo’n buurt zonder verzet te ontruimen en te slopen. Op deze manier worden mensen uit deze buurten de stad uitgedreven om plaats te maken voor diegene die straks die nieuwbouw kunnen bekostigen.

De spoortunnel werd terug geclaimd. Vaak worden in deze tunnel vrouwen seksueel lastig gevallen of zelfs misbruikt. De actie groep de Dolle Mollies vestigden de aandacht op dit probleem en er werden graffiti gespoten. We slaagden erin de politie volledig uit de demonstratie te houden en de sfeer was strijdbaar maar vrolijk.

Honderd meter verder op liep het in snel uit de hand. De politie had een linie opgesteld. De spreker van AAGU wilden zijn verhaal houden, terwijl enkele mensen een spandoek wilden ophangen met de tekst “adecco: uitzetbureau”. De politie trok dit echter helemaal niet en begon te chargeren. De demonstratie werd beschermd door een groot spandoek, maar een smeris te paard had geen controle over haar paard. Het paard sprong over het spandoek en flikkerde de agent op de grond. Vensters sneuvelden en de politie was bezig met klappen uitdelen, halve charges uit voerden, mensen probeerden te arresteren die op hun buurt werden gedearresteerd. Kortom totale chaos.

We bleven gelukkig grotendeels bijeen. We konden door de chaos ons jammer genoeg niet meer zo organiseren om onze geplande route af te lopen. We werden naar het Kronenburgpark gedreven. Daar kregen we te horen dat we begeleid gingen worden naar het station en moest iedereen de stad verlaten. Maar dat was toch al te gek, omdat er mensen uit Nijmegen waren en omdat er nog een avondprogramma georganiseerd was in de Klinker. Na kort overleg mocht iedereen in kleine groepjes het station verlaten.

Jammer genoeg zitten er nu nog een drie tot vijf mensen vast. De demonstratie was echter een succes. Dit jaar hebben we meer mensen dan vorig jaar op straat gekregen. Desondanks het mindere weer. De sfeer was goed. De smeris is er ook niet in geslaagd om zich in de demonstratie te mengen en we zijn als een blok bijeen gebleven. Jammer genoeg heeft de politie zich niet kunnen beheersen.

Bataforum.nl Verslagen en links
1mei.org

, , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *