reageer

Boekpresentatie ‘Tolstojanen in Nederland’

Op vrijdag 18 februari presenteert Kelderuitgeverij i.s.m. de Anarchistische Groep Amsterdam haar nieuwste uitgave: ‘Tolstojanen in Nederland. Het tolstojanisme als sociale beweging’ van Dennis de Lange.

De boekpresentatie wordt gehouden in het Fort van Sjakoo in Amsterdam en begint om 17.00. Naast de auteur zal ook Bert Altena aanwezig zijn voor een kort praatje.

De flaptekst van het boek:

De studie van Dennis de Lange is de eerste die het brede palet van de geschiedenis van de tolstojanen in Nederland beschrijft. De tolstojanen, die zichzelf overigen christen-anarchisten noemden, vormden een netwerk van individuen die zich op allerlei gebied manifesteerden. Zij baseerden zich op Tolstojs visie op het christendom, de praktijk der liefde. Ze streden de tolstojanen tegen het militarisme, tegen alcohol, roken, vivisectie en vaccinatiedwang, en waren ze voor vegetarisme, voor het vrije huwelijk, maar tegen ongebreideld seksueel genot. Ze verzetten zich tegen socialisme en klassenstrijd. Hun ideeën brachten ze in de praktijk in een vroege vorm van sociaal-cultureel opbouwwerk in Amsterdamse achterbuurten, in de kolonie der Internationale Broederschap en in de Humanitaire School te Blaricum.

Het waren allemaal onderdelen van hetzelfde streven naar een betere mens en een betere wereld. Het anarchistische aspect blijkt vooral daaruit dat de propaganda gericht was op het bekeren van het individu en niet op het bereiken van wettelijke regelingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *