Mars voor de toekomst

12

11 nov: mars voor de toekomst, Genk (Vrije Bond)

Op zondag 11 november zal in Genk (Belgie) een betoging plaatsvinden die uitgaat van de drie grote Belgische vakverbonden ( ABVV, ACLVB, ACV). Deze manifestatie komt er na de recent aangekondigde sluiting van de Ford fabriek in Limburg door de internationale directie van Ford. Met Ford en z’n toeleveringsbedrijven als één van de grootste werkgevers in Belgisch Limburg dreigt er nu een sociaal bloedbad voor de ganse streek. Meer dan tienduizend mensen dreigen rechtstreeks of onrechtstreeks hun werk te verliezen (dit in de Ford fabriek zelf, maar ook in de vele tientallen toeleveringsbedrijven die afhankelijk zijn van de Ford fabriek). Dit alles terwijl Ford net enkele dagen geleden,zonder schaamte,heeft aangekondigd de grootste winst te hebben gemaakt sinds 1999. (Wie meer cijfers wil kan o.m. hier terecht: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/10/24/over-de-winst-van-ford-de-bonus-voor-de-ceo-en-andere-relevante-cijfers)

 
Al een ruime week houden de arbeiders de fabriek bezet en houden ze de machines en duizenden auto’s die nog aanwezig zijn in de fabriek in hun bezit. Bovendien zijn alle poorten geblokkeerd en staat er een permanent piket voor de hoofdingang om te verhinderen dat de directie de fabriek zou willen betreden of  beginnen ontmantelen.
Vanuit gans Belgie en omringende landen zullen mensen op 11/11 afzakken naar Genk (oproep vanuit de vakbonden, sociale organisaties, enz…) voor een “mars voor de toekomst”.  Vanuit de Vrije Bond lanceren we dan ook een oproep om deel te nemen aan deze grote manifestatie en deze te ondersteunen. Met onze aanwezigheid kunnen we onze solidariteit betuigen, hun strijd versterken en een sterk antikapitalistisch geluid laten horen.
 
Want een aanval zoals deze op de  arbeidersklasse is een aanval op ons allen. 
 
Wij verzamelen in Genk op de Europalaan net voor de Citibank om 12u om daarna mee op te stappen in de manifestatie die vanuit het centrum van Genk zal optrekken naar de fabriekspoort van Ford. Er is wat propagandamateriaal voorzien dat we gezamenlijk willen verspreiden (zie folder in bijlage), maar breng zeker ook eigen spandoeken, vlaggen etc mee!!
 
VOOR ARBEIDERSZELFBESTUUR & SOLIDARITEIT
Leve de ANARCHIE
 

Waar en wanneer?

·          11 november
·         om 12u
·         Europalaan bij station Genk (plein oversteken en dan aan de linkerkant op het grote ronde punt)
·         Route: Bochtlaan | Evence Coppéelaan | C-mine (via Wilde Kastanjelaan)
Om veiligheidsredenen zijn er geen voertuigen toegetaten in de mars.
 

Dagprogramma

·         12u00: samenkomst in het Centrum van Genk. Deelnemers verzamelen op de Europalaan, Fruitmarkt en Stadsplein
·         12u30: vertrek naar C-mine
·         14u00 – 14u30: sprekers van de vakbond op C-mine
·         14u30 – 16u00: optredens

16u00: voorziene einde

, , , , , ,

12 reacties op “11 nov: mars voor de toekomst, Genk (Vrije Bond)

 • Wat mag ik verstaan onder het ordewoord: “Leve de ANARCHIE” ?

  Ik voel me zelf heel hard anarchist, maar vraag me toch af hoe je dergelijk ordewoord uitlegt aan de gemiddelde Ford-arbeider. Want uiteindelijk is ’t ‘em er wel om te doen om deze arbeider te bereiken met een verstaanbare boodschap, niet?

 • Het kapitalisme is geen speeltuin.
  Ik voel mezelf niet zozeer een anarchist, meer een communist met een zekere sympathie voor bepaalde anarchistische (in de vorm van internationalistische) stromingen. Maar ik ben het volkomen eens met de kameraad die vragen gesteld heeft bij het ordewoord: “Leve de ANARCHIE”
  Ik sluit me volledig aan bij zijn vraag: “hoe je dergelijk ordewoord uitlegt aan de gemiddelde Ford-arbeider. Want uiteindelijk is ‘t ‘em er wel om te doen om deze arbeider te bereiken met een verstaanbare boodschap, niet?”
  De kameraden die naar Gent gaan moeten goed weten wat ze daar gaan doen. Hoe gaan ze daar hun steun betuigen aan de ontslagen werkers? Is de oproep van de Vrije Bond om ons aan te sluiten bij demonstratie wel de juiste? Of is er een betere, maar wellicht moeilijkere weg?
  Onder de arbeiders bij Ford-Genk heerst op dit moment veel onmacht en dus ofwel apathie of woede. De klap van het massa-ontslag is hard aangekomen.
  Het heeft geen zin om naar Genk te gaan om de apathie onder de arbeiders te delen. Maar gaat de Vrije Bond dan naar Genk om de woede met hen te delen. En zo ja, hoe wordt die woede dan omgezet in praktische daden? En is de Vrije Bond daar dan een voorstander van?
  De ervaring heeft mij in ieder geval geleerd dat acties zoals gijzeling van patroons, sabotage van de productie, blokkade van de spoorlijnen, of dreigen met het in brand steken van auto’s slechts leidt tot nog meer demoralisatie. Het kan zelfs leiden tot een zodanig ernstige nederlaag, dat die het moreel binnen de hele arbeidersklasse in België nog lange tijd zal beheersen.
  De huidige situatie, die van een kapitalisme in zijn ernstigste sociale, economische en morele crisis, in geen speeltuin. De huidige situatie is onvergelijkbaar met die van veertig jaar geleden. In de huidige situatie kan men zich, onder de roep van “Leve de ANARCHIE” niet zonder meer in de mêlee storten zonder ernstige reacties over de hele werkende klasse af te roepen.

 • Ik ga even héél kort door de bocht zijn… Ik ben anarchist en ben daar trots op..Mag dat nog gezegd worden? Wegens familiale omstandigheden heb ik,helaas, ervaring met dit soort van massa-ontslagen. Vanuit deze ervaring,denk ik, dat ik enig recht van spreken heb. Mijn ervaring is dat arbeider/sters niet zo dom zijn als sommige mensen wel denken dat ze zijn…In deze ‘speeltuin’ is anarchisme een concept dat mensen niet licht in de mond nemen en dat weet ik uit ervaring.Wat mij betreft mag ‘viva la anarquia’ niet luid genoeg klinken uit onze kelen.

 • allen erheen , arbeiders verenigd u !

 • Even een korte reactie op steven: Leve de anarchie! mag je dus eigenlijk niet roepen? de vrije bond is een verzameling van anarchisten in NL en BE, ik denk dat het wel eerlijk is naar de arbeiders van Ford om duidelijk te maken wie we zijn en waar we voor staan, toch?

  Dan even een reactie op arjan de spambot van de IKS, man man get a life, zit je nou echt de heel dag achter de computer om links te typen naar de website van de IKS? En dan je arrogante houding over die paar domme anarchistjes och och, De meeste anarchisten die ik ken kennen de klappen van de zweep van het kapitalisme en zijn bijna allen loonslaaf, ik voel me meer verbonden met de arbeiders van Ford, en ja ik ben voorstander van sabotage en het fantastische fenomeen “bossnapping” dat eigenlijk hier in nederland ook wel zijn intrede mag doen, we hebben nog veel te leren van de belgische/franse werkende klasse:)
  Spreekt mij, en duizenden andere werkende, meer aan dan de “fantastische” krant Wereldrevolutie!

  Op naar Genk!
  Internationale solidariteit !
  Wie thuis blijft is een pannenkoek!
  VOOR DE ANARCHIE !!!!!!!!!!!!!!:)

 • ja, potjandriedubbeltjes! kom eerst maar eens van die bank af / achter je scherm vandaan (faceboek uit) en kom naar Genk, discussiëren we dan verder!

 • Hmmm, ik blijf wat op mijn honger zitten, hoor. Uiteraard mogen alle Ford-arbeiders weten dat de ‘anarchisten’ meedoen. Mijn vraag is echter: hoe gaan we hen overtuigen dat de boodschap ‘leve de anarchie!’ ook in hun eigenste, precaire situatie een daadwerkelijke hefboom kan betekenen naar meer waardigheid, solidariteit, leefbaarheid, enz? En dan heb ik het vooral naar een praxis waar ofwel naar verwezen kan worden, ofwel mee aan gebouwd kan worden, de retoriek voorbij, quoi. Ik tracht zo veel mogelijk in de praktijk te werken aan weerbaarheid, strijdbaarheid, zelfbewustzijn van de zwakkeren in de samenleving, dus van computeranarchisme of tooganarchisme kun je me moeilijk beschuldigen. Vanuit zelfverklaarde anarchistische middens hoor ik de laatste jaren echter iets teveel romantiek, retoriek, theoretische discussies, nostalgie, en soms te weinig stevige, concrete opbouw die het eigen clubje overstijgt. Dit is geen verwijt, maar wel een appél om ietsje verder te durven kijken dan de neus lang is, en je bijvoorbeeld af te vragen: hoe bereiken we die Ford-arbeider nu het best? Hoe communiceren we het helderst? Waar is onze hulp het meest welgekomen? Mag dat? 🙂

 • Velen vergeten hier dat “anarchie” in de volksmond nogaltijd gelijk staat een gebrek aan organisatie en wanorde.

 • A couple of FAU members from the western districts will attend the manifestation. See you at Genk.

 • Ja leve de Anarchie!!
  En dont be a pancake! Eat m!(:
  Het is dat eeuwige debat..en dat maakt te veel kapot.
  Als je zwart niet mooi vind..dan pak je gewoon geel, paars of groen..
  Het (begrijpelijke) gedoe tussen mensen die ergens toch ook het zelfde willen maar dan veelal toch, door oa mis communicatie niet begrepen worden. Dus maak je niet druk, roep wat je wilt, draag mee wat je wilt en maak je vooral niet te druk om tactiek. Zo is bijv eens mijn anarchistische vlag door hippies verwijderd op een occupy kamp..want dat schrok te veel af. Kort daarna waren er ook geen vredes vlaggen meer te vinden…das pas taktiek! (:
  Wat meer afschrikt is echter de verdeeldheid binnen ‘links’, (te veel activisme zonder actie ook) die een ‘buitenstaander doet overtuigen dat hier ook geen toekomst in zit want ze vallen al over de ‘aankleding’.

  Los van dat, er zit dus wel een punt in dat mensen zowat bang worden van een anarchisten vlag of spandoek. Maar das maar goed ook.(:
  Als je inmiddels bijv 40 jaar bent en nog niet weet wat anarchisme betekent, dan betekent waarschijnlijk dat je ook niet echt geinterreseerd bent. (zet er anders onder; lees een boek van Emma Goldman ofzo!(:
  Om zoiets te opperen is niet zozeer je ‘kleur’ ontkennen, maar eerder een iets te ‘vriendelijke’ manier, bedoeld om anderen niet af te schrikken, wat op zich ok is bedoeld, maar inderdaad ontken je dan je eigen visie ne principes, das nooit goed.
  (Dat veelal egoistisch soap kijkend elleboog personeel overal op de werkvloer is toch meestal pas solidair met ‘anderen’ als het hun eigen geld raakt)
  Daarom denk ik weleens; solidair ben je allereerst voor jezelf, voor je direct naasten en vooral diegene die zich al daadwerkelijk inzetten.
  Dat is niet perse naar binnen toe keren, of van (A) een subcultuur/sekte maken etc, maar eerder proberen volledig te emanciperen, zodat je dus ook aan kunt tonen dat vrije organisatie nut heeft en werkt voor hun die actief meedoen..en wat staan we dan nog te wachten op de rest..die WIL niet,heeft geen eigen wil meer, of is bang, kiest pvda of vvd van mijn part.
  Beter neem je je ontslag en gooi een slot op die poort..klaar ermee.

  —Die ‘slot op poort” actie in het vluchtelingenkamp in Osdorp is trouwens helemaal GEEN actie geweest van voorposterige racistische ventjes..dat was een (A) actie..om te zeggen “wij blijven hier”…sluiten jullie ons buiten, dan sluiten wij ons zelf wel in!!
  “Mensen die niet weg willen hoef je niet op te sluiten!”
  (De gemeente heeft deze kleine statement/actie weer eens verdraaid en misbruikt…..en Van der Laan is nog steeds een pannekoek!!)
  Kerk staat leeg LUL! Niets om over na te denken”..dat kunnen jullie niet, dat laat maar aan ‘no borders’ en die mensen zelf over.

  Ik geloof dat overal de ‘diversiteit’ zal/kan zorgen voor de gewenste expressie, vrijheid en ‘vrede’. Geen eenzijdig of te tactisch beleid.

  En hoe kan het zijn dat er mensen opgepakt worden in dit landje, tijdens een vredige herdenking op Hollands spoor dit weekend van een (zwaar overbodig om het zomaar even uit te drukken) doodgeschoten jongere, (genaamd Rishi) ? (Ik weet trouwens niet precies wat voor jongen dat was, wellicht geen schatje, maar ben er van overtuigd dat dit niet nodig was..zoals zo VEEL niet nodig is.)
  Mag er dan alleen aandacht zijn voor de grensrechter? (wat natuurlijk net zo triest is) Of was deze dag/herdenking op het station aldaar dan een provocatie voor de autoriteiten? Een nodige provocatie dan toch, want voor politie geweld zouden ze nooit zon mars voor houden.
  Ik zag eergisteren dus mensen worden weggesleept in de kou door enkele betaalde zombies in disco wagens…..en kaarsjes uitdoven.
  VOOR ZINVOL GEWELD! Hup Holland hup!

  Fijne kerst. La haine.
  (En vergeet nooit; Jezus en Maria waren AnarchRistenen!)
  Leve de (A)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *