reageer

1 mei viering Tilburg

1-meiviering Tilburg
Op 1 mei, de Dag van de Arbeid, organiseert de Tilburgse Anarcho Sociëteit (TAS) een lezing van Dennis Bos over zijn nieuwe boek Bloed en barricaden. Daarin bespreekt hij hoe de Parijse Commune, de mislukte arbeidersopstand die in 1871 plaatsvond in de Franse hoofdstad, in de loop van de tijd is herdacht door kunstenaars, politici en activisten, van Marx tot Drees, van Pol Pot tot Roel van Duijn en van William Morris tot Bertolt Brecht. Het meeslepende verhaal bestrijkt meer dan een eeuw en beweegt zich langs alle windstreken: van de Amsterdamse Jordaan naar Nieuw-Caledonië in de Stille Zuidzee, van de anarchisten in Chicago in de jaren 1880 naar het Petrograd van de Oktoberrevolutie en van de Berlijnse Spartakusopstand van 1919 naar het Shanghai van Mao’s Grote Proletarische Culturele Revolutie.Dennis Bos laat zien hoe de herinnering aan de Commune zich ontwikkelde tot een ware mythologie met bekende symbolen als de barricade en rode vaandels, maar ook een verborgen universum vol horror en pornografie.
Dennis Bos (1969) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij promoveerde op de Amsterdamse socialistische arbeidersbeweging in de negentiende eeuw. Hij is docent Vaderlandse Geschiedenis aan de Universiteit Leiden en doet onderzoek naar de rol van fysiek geweld en erotiek in de geschiedenis van de politieke cultuur.
plaats: Café Zomerlust, Oisterwijksebaan 15, Tilburgdatum: donderdag 1 meitijd: 20.30 uur, zaal open 20.00 uur.De toegang is vrij; donaties worden hogelijk gewaardeerd.
Voorafgaand aan de lezing organiseert Rondje Heuvel een demonstratieve manifestatie op de Heuvel, Tilburg. Tijd: 19.00-20.00 uur.Meer informatie op http://rondjeheuvel.tumblr.comMeer informatie over de lezing op http://tanarchos.blog.com
Het boek van Dennis Bos zal op de avond verkrijgbaar zijn. De gegevens: Bloed en barricaden, Dennis Bos 2013, paperback 752 pagina's; ISBN 9789028425774 rosie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *