reageer

1 mei in Nijmegen

Dit jaar organiseert een verband van groepen en individuen een antikapitalistische 1 mei demonstratie in Nijmegen. Onder de leus “1 mei voor iedereen vrij” en een vijftal eisen roept dit verband landelijk op om aan te sluiten bij deze demonstratie.

1 mei flyer

1 mei is een internationale dag van solidariteit, actie en feest. De oorsprong ligt in de arbeidersbeweging van de 19 de eeuw. In 1886 ontaarde de repressie tegen de arbeidersbeweging die de 8 uren werkdag eiste in een bloedblad met de executie van 8 activisten als trieste dieptepunt. Om deze mensen te herdenken én de strijd voor de 8 uren werkdag internationaal voort te zetten, werd 1 mei uitgeroepen tot dag van de arbeid. Naast alle religieuze en burgerlijke feestdagen, claimde de arbeidersbeweging haar eigen “feestdag”.

De dag van de arbeid is internationaal door verschillende van politieke stromingen en organisaties gerecupereerd, maar in Nederland is de aandacht voor deze dag bijna niet bestaand. Het polderen is zover door geschoten, je zou zelf kunnen stellen dat het zo goed geperfectioneerd is, dat het de hele samenleving heeft gepacificeerd, sterker zelf gepasiefiseerd.

Het verband dat in Nijmegen een duidelijk tegengeluid wilt laten horen, wilt de dag van de arbeid weer op de kalender zetten. Het is een dag om solidair te zijn met iedereen die in conflict is of was met de gevestigde orde. Of het nu de arbeiders waren uit de 19e eeuw of de schoonmakers van de 21e eeuw. Het zijn mensen die worden uitgeknepen, tot de laatste druppel en dan bij het schroot worden gezet. De multinationals hebben misschien een andere naam of een ander logo, maar het zijn nog steeds kapitalisten die enkel streven naar winstmaximalisatie. Winst om nog meer winst te maken, in plaats van het terug te geven aan diegene die die winst heeft
gemaakt.

In plaats van een wereld waar mensen wordt voorgehouden dat ze zichzelf moeten verkopen aan bedrijven of instellingen om een comfortabel leven te leiden, waar mensen tegen elkaar worden uitgespeeld in een lelijk spel van concurrentie en wedijver, staat dit verband voor een radicaal andere samenleving, gebaseerd op solidariteit en vrijheid.

Middelen moeten zo worden ingezet en verdeeld dat voor iedereen op deze wereld bestaanszekerheid gegarandeerd is. Mensen moeten de vrijheid hebben om te gaan en te staan waar ze willen, ongehinderd door geconstrueerde grenzen tussen culturen, religies, gender of wat dan ook. Mensen moeten zich ook kunnen organiseren zonder dat dat intimidatie of repressie tot gevolg heeft. En dit betreft zowel zich organiseren tegen onrecht als het organiseren van een parallelle samenleving. De staat moet onmiddellijk stoppen met privatiseringen en het afbreken van sociale voorzieningen. In plaats van steeds grotere delen van het leven in handen te geven van ondernemingen, moeten meer voorzieningen zoals zorg, onderwijs, energieproductie, communicatievoorzieningen en veel meer gecollectiviseerd en gedecentraliseerd worden.

Om in zo’n wereld te kunnen leven, moet men zich organiseren. Naast acties moeten er ook bijeenkomsten zijn, moeten er discussies gevoerd worden en moeten mensen worden gemobiliseerd. Met de organisatie van landelijke 1 mei demonstraties, elk jaar opnieuw, probeert dit verband een bijdrage te leveren aan de organisatie van een hernieuwde sociale beweging met een bijeenkomst, sprekers, acties en discussies. Komt allen dit jaar naar Nijmegen om mee die tegenbeweging op te bouwen! Want samen staan we sterk!

Lees meer op 1mei.org

, , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *