1 Mei demonstratie Den Haag: Een stad voor de mensen. Geen speeltuin voor de rijken

reageer

1 Mei demonstratie Den Haag: Een stad voor de mensen. Geen speeltuin voor de rijken

Locatie:    Stationsplein, Den Haag
Tijd:        19:00

Massaal worden er betaalbare woning gesloopt om plaats te maken voor luxeappartementen. Steeds meer mensen kunnen geen betaalbare woning meer vinden. De stad wordt langzaam maar zeker een plek waar de meeste mensen niet meer welkom lijken te zijn. Terwijl voor velen de woonsituatie steeds onzekerder wordt, is er een proces gaande dat iedereen die niet bij de rijke elite hoort verdrukt naar de buitenwijken of zelfs naar buiten de steden.

Het is een proces wat als een sluipmoordenaar te werk gaat. Buurten en straten worden gevuld met pop-up stores waar hippe beginnende ondernemers goedkoop kunnen huren. Dit klinkt leuk maar dit gebeurt slechts om een straat of buurt in financiële zin op te waarderen. Uiteindelijk, als de buurt hip genoeg is, zal sociale woningbouw worden gesloopt om vervolgens ruimte te maken voor huizen die onbetaalbaar zijn. Zo worden de huidige bewoners verdrukt uit hun buurt waarna er een elitaire eenheidsworst overblijft. Door dit proces, ook wel gentrificatie genoemd, stijgen de huren enorm terwijl mensen hun inkomen hetzelfde blijft. Ook verdwijnen de kleine winkeltjes en sociaal toegankelijke ruimtes om plaats te maken voor dure en exclusieve winkels, hotels en cupcakewinkels. Als we dit proces geen halt toe roepen verandert de stad in een speeltuin die slechts voor de rijken is weggelegd. De stad is niet bedoeld om grenzeloos veel geld aan te verdienen maar zou een plek moeten zijn waar bewoners zich vrij moeten kunnen voelen en waar iedereen zich maximaal zou moeten kunnen ontplooien.

Het proces van gentrificatie is een schoolvoorbeeld van een systeem van uitbuiting dat alleen uitgaat van de belangen van de allerrijksten. Een kapitalistisch systeem dat winst boven de mensen stelt. Als we een gelijkwaardige stad willen waar iedereen een plek heeft moeten we niet alleen gentrificatie bestrijden maar ook het kapitalisme. Daarom gaan we op 1 mei de straat op.

1 mei is internationaal de dag dat er over heel de wereld mensen de straat op gaan voor een gelijkwaardige wereld zonder uitbuiting en kapitalisme. Ook in Den Haag zal er een demonstratie zijn om ons te laten horen tegen de verdrukking van mensen met minder geld uit de stad, tegen het systeem wat ons uitbuit. Omdat de stad van ons allemaal is en we genoeg hebben van nog meer elitaire bouwprojecten. Kom daarom naar de demonstratie op 1 mei in Den Haag.

We eisen de stad op!

Locatie: Stationsplein, Den Haag
Tijd: 19:00

 

https://1meidenhaag.wordpress.com

 

, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *